Homofobiye ve nefret suçlarına karşı duruşuyla LGBT’ler ile destekçilerinin sesini özgürce duyurmayı amaçlayan “Ayı Sözlük”, 1.196 kayıtlı kullanıcı ve 602 yazarıyla 14 Ağustos 2011’den beri yayınına devam ediyor. Bugüne kadar 47 adet zirve düzenleyen bu çalışkan sözlüğün kurucularından 32 yaşındaki Dark Bear, Can Çavuşoğlu’nun sorularını cevapladı.

lgbtsozlukgal

Image 1 of 2

Türkiye’de pek çok interaktif sözlük var. Bunlara bir yenisini eklemek biraz riskli değil miydi? Siz Ayı Sözlük’ü oluştururken neler düşündünüz?
Dediğiniz gibi Türkiye’de interaktif sözlüklerin sayısı bir hayli fazla, çoğunun tarzı birbiriyle hem şekil hem de kullanım açısından benzeşiyor. Özellikle son dönemde her üniversitenin bir sözlüğü var ya da yapım aşamasında. Uzun yıllardır Türkiye’nin en bilinen ve okunan sözlüklerinde yazarlık yapmaktayım, Türkiye’deki transfobinin ve homofobinin maalesef bu tür platformlarda da var oluşu, benim gibi yazarların istediklerini özgürce yazamamalarına sebep olabiliyor. Ayı Sözlük’ün kuruluşundaki en önemli etken, özellikle cinsel yönelimi sebebiyle ötekileştirilen birçok yazarın böyle bir sözlüğe ihtiyaç duymasıydı. Bir LGBT sözlüğünün var oluşu ve yazarlarının burada kendi tecrübelerini en basit dille paylaşmaları, eşcinselliklerini kabul etmeye çalışan genç LGBT bireylerin bu süreci daha kolay ve sancısız atlatmalarını sağlayacaktır.

Ayı Sözlük’te en çok giriş yapılan başlık hangisi? Ve sizce neden?
En çok giriş yapılan “sohbet” ve “an itibariyle dinlenen şarkılar” başlıklarından sonra 3. sırada “ayı sözlük itiraf” başlığı geliyor. Bu başlığın çokça giriş almasının sebebi ise LGBT bireylerin gerçek yaşamlarında özgürce paylaşamadığı konuları, başlarından geçen anıları ve düşünceleri paylaşmalarından olsa gerek. Eğer kişi, çevresindeki sorunları, sevinçleri, mutlulukları, hayatındaki önemli gelişmeleri gereken o önemli anda rahatça paylaşabileceği birilerini bulamıyorsa bunu sözlüğümüze yazarak biraz olsun rahatlıyor. Bir nevi azınlık psikolojisi gibi düşünün; özgürlükleri kısıtlanan ve ötekileştirilen LGBT bireylerin kendilerini rahatça ifade edebilme arzusu bu bence.

Organizasyon yapınız nasıl? Aranızda bilgi akışını nasıl sağlıyorsunuz? Ayı Sözlük’le ilgili bazı teknik detayları paylaşır mısınız?
Ayı Sözlük’te iki kurucu, iki webmaster, dört moderatör, 22 editör ve 70 ispitçi yazar bulunmakta. İspitçiler hatalı girişleri yönetime bildiren arkadaşlardır. Bunun dışında bizi görsel medyada temsil eden bir yazarımız, psikoloji danışmanlığımızı yapan iki yazarımız ve hukuk danışmanlığımızı yapan üç yazarımız daha sözlüğümüze katkı sağlamakta. Günden güne artan bir ziyaretçi sayımız oluştu, sözlüğümüzü son dönemde günde ortalama 850 kişi ziyaret ediyor.