Ödüllü kısalarıyla tanıdığımız Nehir Tunanın ilk uzun metraj filmi YURT, dünya prömiyerini Venedik Film Festivalinde yapacak. Bir TN Yapım filmi olan ve Tanay Abbasoğlunun ana yapımcılığında gerçekleşen YURT, 30 Ağustos-9 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek festivalin resmi yarışması Orizzonti (Ufuklar) bölümünde gösterilecek. Nehir Tunanın yazıp yönettiği film; dini yurtta kalan on dört yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmetin yaşadıklarını konu alıyor. Doğa Karakaş, Can Bartu Aslan, Tansu Biçer, Didem Ellialtı ve Ozan Çelikin oynadığı filmin görüntü yönetmenliğini Florent Herry, kurgusunu Ayris Alptekin ve müziklerini Avi Medina yaptı.

Henüz proje aşamasındayken büyük ilgi uyandıran ve 2019’da Sundance Screenwriters Lab, 2020’de de Sundance Directors and Screenwriters Lab’e seçilmeyi başaran YURT, geçen yıl Antalya Film Forum’da Work in Progress Ödülü’nü kazanmış, Hamburg Film Fonundan yapım desteği ve Fransa Ulusal Sinema Merkezi’nden (CNC) post prodüksiyon desteği almıştı. Red Balloon Film (Almanya) ile Ciné Sud Promotion’ın (Fransa) ortak yapımcısı olduğu YURTun Fransa dağıtımını Dulac Distribution yaparken, dünya satışını da Pyramid International üstlendi.İtalyan yönetmen Jonas Carpignanonun jüri başkanlığında gerçekleşecekOrizzonti Ödüllerinde Türkiyeden daha önce, Yeşim Ustaoğlunun Araf(2012), Reha Erdemin Koca Dünya(2016) ve Mahmut Fazıl Coşkun’un “Anons” (2017) adlı filmleri yarışmıştı.

Dedeler En İyisini Bilir(2012), “Basur” (2015),Ayakkabı” (2018) gibi ödüllü kısa filmleriyle tanıdığımız Nehir Tunanın ilk uzun filmi YURT, dünya prömiyerini Venedik Film Festivalinde yapıyor. Bu yıl 30 Ağustos – 9 Eylül 2023 tarihleri arasında 80.si düzenlenecek festivalin Orizzonti (Ufuklar) bölümünde jüri karşısına çıkacak film, dini yurtta kalan on dört yaşındaki lise hazırlıköğrencisi Ahmete odaklanıyor.

90lar Türkiyesinde büyüme

Yakın zamanda dine yönelen babasının beklentilerini karşılamaya çalışan Ahmetin okul ve yurt arasındaki sıkışmışlığını ve özgürlüğü için verdiği mücadeleyi konu alan film, 90lı yılların sonu Türkiyesinin siyasi kutuplaşma atmosferinde geçen bir büyüme hikâyesi anlatıyor. Doğa Karakaş, Can Bartu Aslan, Ozan Çelik, Tansu Biçer ve Didem Ellialtının oynadığı filmin görüntü yönetmenliğini, Florent Herry, kurgusunu Ayris Alptekin, müziklerini de Avi Medina yaptı.

Proje aşamasında büyük ilgi gördü

Ana yapımcılığını Tanay Abbasoğlunun üstlendiği ve Dorothe Beinemeier ile Thierry Lenouvelin ortak yapımcılığında çekilen film, henüz proje aşamasındayken büyük ilgi uyandırmış, 2019da Sundance Senaristler Laboratuvarı’na giren proje ertesi yıl, Sundance Yönetmenler ve Senaristler Laboratuvarı’na Türkiyeden seçilen ilk proje olmayı başarmıştı. Film ayrıca; Nipkow Programm (Almanya), Villa Kult (Almanya), EAVE Producers Workshop (Lüksemburg), Crossroads Ortak Yapım Forumu (Yunanistan), Mannheim Meeting Place (Almanya), Cinelink (Bosna Hersek), Moon and Stars (ABD), Film Independent Fiscal Sponsorship (ABD), MedFilm WIPS (İtalya) gibi proje geliştirme programlarının yanı sıra, Türkiyede !f İstanbul & Sundance Senaryo Labe katılmış, geçen yıl Antalya Film Forum’da Work in Progress Ödülü’nü kazanmıştı. Sundance’in Stars Collective Grant ile Geliştirme ve Yapım desteklerini kazanan film, Hamburg Film Fonundan yapım desteği ve Fransa Ulusal Sinema Merkezi’nden (CNC) post prodüksiyon desteği aldı. Çekimleri 2022de tamamlanan ve TN Yapım ana yapımcılığında ve Red Balloon Film (Almanya) ile Ciné Sud Promotion’ın (Fransa) ortak yapımcılığında çekilen YURTun Fransa dağıtımını Dulac Distribution yaparken, dünya satışını da Pyramid International üstlendi.

İlk uzun filmi ile Venedik’te

Filmlerinde, Türkiyenin karmaşık güncel sorunlarına sosyal yorum ve özgün görsel estetikle yaklaşarak, büyüme, erkeklik, muhafazakarlık gibi konuları meselesi kılan Nehir Tuna, 2007de Bakire Adaadlı kısa film ile başladığı yönetmenlik kariyerini; Moondanceta Calypso Ödülü alan Dedeler En İyisini Bilir(2012), İstanbul Bağımsız Filmler Festivalinde Seyirci Ödülü kazanan “Basur” (2015) ve Adana Altın Koza Film Festivalinin Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda En İyi Film seçilen Ayakkabı” (2018) adlı kısa filmlerle sürdürdü. Yazıp yönettiği ilk uzun filmi YURT ile Venedik Film Festivalinin geleneksel Orizzonti bölümünde yarışmaya hak kazandı.

Jüri başkanı Jonas Carpignano

Bu yıl, A Ciambra(2014), Mediterranea / Akdeniz(2017) ve A Chiara(2021) filmleriyle tanınanİtalyan yönetmen Jonas Carpignanonun jüri başkanlığında gerçekleşecek Orizzonti Ödüllerinde Türkiyeden daha önce, Yeşim Ustaoğlunun Araf(2012), Reha Erdemin Koca Dünya(2016) ve Mahmut Fazıl Coşkun’un “Anons” (2017) adlı filmleri yarışmıştı. Dünya prömiyerini Ağustos ayında 80. Venedik Film Festivalinin resmi yarışması Orizzontibölümünde yapacak olan YURTun Türkiye gösterim tarihi önümüzdeki aylarda belli olacak.

Venedik Film Festivali (2023)

Orizzonti Ödülleri Dünya Prömiyeri

YURT

Dormitory

2023, Türkiye-Almanya-Fransa, 116

Türkçe, Siyah-Beyaz & Renkli, DCP, 5.1 Sound

Yazan ve Yöneten

Nehir Tuna

Yapımcı

Tanay Abbasoğlu, Dorothe Beinemeier, Thierry Lenouvel

Yapım

TN Yapım, Red Balloon Film

Dünya Satışı

Pyramid International

Dağıtımcı (Fransa)

Dulac Distribution

Oyuncular

Doğa Karakaş, Can Bartu Aslan,

Ozan Çelik, Tansu Biçer, Didem Ellialtı,

Orhan Güner, Işıltı Su Alyanak, Emrullah Erbay, Erdi Kökerer,

Fatih Berk Şahin, Tolga T. Talay

Görüntü Yönetmeni

Florent Herry, SBC

Kurgu

Ayris Alptekin

Özgün Müzik

Avi Medina

Sanat Yönetmeni

Vahhab Ayhan

Kostüm Tasarım

Didem Ellialtı, Difashion Branding

Ses Tasarımı

Simone Weber

Renk Düzenleme

Pascal Novak

VFX

Philippe Perrot

Cast Direktörü

Asiye Değirmenci

Uygulayıcı Yapımcı

Osman Türk

Poster

Gökhan Yeter – Dart Duvar

PR

Uğur Yüksel – zu PR

Ortak Yapımcılar

Nehir Tuna

Didem Ellialtı

Cenk Tuncer

Selin Erdem

Tolga T. Talay

Gökalp Köseoğlu

Ragıp Ergün

Ozan Bilen

Bahadır Özçetin

90lı yılların sonu Türkiyesinin siyasi kutuplaşma atmosferinde geçen YURT, 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmetin yaşadıklarına odaklanıyor. Yakın zamanda kendini İslama adamış babasının zoruyla, erkeklerin kaldığı bir dini yurda yerleştirilen Ahmet, alıştığı sıcak aile ortamından koparılmanın çaresizliğini yaşar. Bir yandan babasının beklentilerini karşılamanın ağırlığı altında ezilirken, bir yandan da okul ve yurt arasındaki ikili hayatında izolasyon ve baskılarla karşılaşır. Aidiyet duygusunu hepten yitiren Ahmetin tek sığınağı ise, yurdun tecrübeli öğrencisi Hakan olur ve birlikte kuralları çiğnedikleri bu genç adamın yarattığı heyecan ve özgürlük onu ilk kez kendi seçimlerini yapacağı bir yola sürükler.