ramazan

Sanat fuarları hakkında neler düşünüyorsunuz? Sanatçıların kariyerinde ne tür etkileri oluyor?
Sanat fuarları, sanatın en gösterişli, en kışkırtıcı gösteri alanıdır fakat karşılaşmalar yaratması dışında içerik olarak sanata katkısı yoktur. Fuarların var olma nedeni sanatın ekonomisini oluşturmaktır. Sanatın içeriğine yön vermeseler de galerilerin ve sanatçıların kariyerini oluşturmada önemli katkı sağlayabilirler. Bir galeride açacağınız sergiye gelecek insan sayısı aslında acınacak düzeydedir, fuarlarsa belirlediğiniz hedef kitlesinin çok dışında, önemli insanlarla karşılaştığınız sahnelerdir. Yine de her yıl, aynı yerde, aynı kurgu ile kendini durmaksızın tekrarlayan bir sergileme mantığı doğal olarak zamanla büyüsünü kaybediyor. Kariyerinize önemli bir katkı sağlayacak bu alanlar sizi sıradan gösterme tehlikesi olan riskli bir alana da dönüşebiliyor. Bu rutinden sanatçılar kadar izleyiciler de bunalıyor fakat sanat fuarları kolay risk alınacak yerler değil. Galeriler de kendilerini makul olan üzerinden hareket etmek zorunda hissediyor çünkü fuarlardaki ticari başarısızlıklar ağır maliyetler yaratıyor.

Bu sene ArtInternational’da Galeri Lelong standında seyirciyi hangi işiniz karşılayacak?
Kişisel olarak fuarda ne göstereceğimi önemsiyorum. Sönük kalmamak, yeni bir şey yapmak ve aynı zamanda galerinin koşullarını da göz ardı etmemek gerekiyor; bu da zor bir kombinasyon. Bu sene İstanbul’da katılacağım fuar için minimal bir görselliği hedefleyen resimler üretiyorum.

Geleceğe yönelik projeleriniz/sergileriniz var mı?
Teknik mükemmelliği önemsiyorum, yıllardır bunu elde etmek için uğraşıyorum, hâlâ da istediğim noktaya ulaştığımı söyleyemem fakat oldukça yaklaştığımı düşünüyorum. Bu bana bir rahatlama ve yeni projeler için düşünme fırsatı veriyor. Resimlerde kullandığım görselleri oluşturmak için aynı zamanda profesyonel bir fotoğraf sanatçısı da olmam ve senaryolu kısa filmler çekmem gerekiyor. Önümüzdeki dönemi, fotoğraf ve film konusunda yetkinleşmeye ayıracağımı söyleyebilirim.

1 2 3 4 5 6