Geçtiğimiz yıl Kanada ve Lüksemburg’da düzenlenen sanat yarışmalarında ödüle layık görülen ressam Sema Maşkılı’nın geçen ay Istanbul Concept Gallery’de izleyicilerle buluşan “Güç Canavarlar Yaratır” adlı altıncı sergisi, gördüğü yoğun ilgi üzerine 8 Temmuz’a kadar uzatıldı. Maşkılı’nın çalışmalarında insan bedenini kullanarak şiddet, varoluş ve ego kavramları üzerine yoğunlaştığı ve bu kavramlar üzerinden insan doğasının karmaşıklığını sorguladığı çarpıcı sergisini kaçırmayın.

Istanbul Concept’in (IC) katlanarak büyüdüğü 2023 senesinin kültür ve sanatseverlere armağanı Nur-u Ziya Sokak’taki Istanbul Concept Gallery’nin üst katında açılan yeni alanı “Studio” oldu. Burada, kısa süreli pop-up sergilerde parlayan başarılı genç sanatçıları, radarımıza girenleri ve çeşitli kültür buluşmalarını izleyebiliyorsunuz. Alanın bu ay konuğu, genç seramik sanatçısı Ela Esin. Sanatçının İzmir depreminin ardından, tüm afetlerin yıkıcılığını konu aldığı ilk kişisel sergisi Yıkım’dan sonra bir nevi çözüm sürecine odaklanan ikinci kişisel sergisi “İyileşme”,14 Haziran-1 Temmuz 2023 tarihlerinde Istanbul Concept Studio’da görebilirsiniz.

Sanatçılar ve sergileri hakkında diğer bilgiler:

Sema Maşkılı: İstanbul Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü’nde gördüğü orta öğrenimin ardından lisans ve yüksek lisans eğitimlerini Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü’nde aldı. 2001 yılından beri yurt içi ve yurt dışında düzenlenen pek çok karma sergiye katıldı. Geçtiğimiz yıl Lüksemburg’daki Pinacothèque Müzesi ve Kanada’daki SCA tarafından ödüle layık görülen Maşkılı, bu sene de eserlerini Londra’da sergiledi.

2006 yılından beri beş kişisel sergi gerçekleştiren sanatçı, çalışmalarında insan bedenini kullanarak şiddet, varoluş ve ego kavramları üzerine yoğunlaşıyor ve bu kavramlar üzerinden insan doğasının karmaşıklığını sorguluyor. İnsanı yüksek etik değerler ile hayvani içgüdüler arasında sıkışıp kalmış bir varlık olarak yorumlayan Maşkılı’nın son sergisindeki çalışmaların çıkış noktası insanın kendinden farklı olanı kabullenmemesi. İnsanın zihinsel ve fiziksel şiddete olan eğilimini farklı kimlik ve kültürlerin birbiriyle sürtüşmesi üzerinden irdeleyen sanatçı, eserleri aracılığıyla farklı olanın dışlanması yoluyla çoğunluğun azınlık üzerinde baskı kurması gibi bazı toplumsal sorunlara da eğiliyor. Maşkılı, 2017’den beri üzerinde çalışmakta olduğu “Güç Canavarlar Yaratır” isimli son sergisinde insanı resmederken insanın içindeki şiddete odaklandığını ve bunun kendisini hayvani bir şekilde birbiriyle çarpışan bedenlerden, iç içe geçmiş anatomik yapılardan, ezilmiş ve deforme olmuş vücut parçalarından oluşan kompozisyonlar kurgulamaya sevk ettiğini belirtiyor.

Amerikalı sanatçı Debra Lapatina, Maşkılı’nın sanatını şöyle yorumluyor: “Eski ustaların güzellik anlayışını çarpıtarak kendi sanatının en derin noktalarına erişen Sema Maşkılı’nın eserleri karşı konulamaz bir güce sahip. Yıllar boyunca Theodore Gericault’tan Francisco Goya’ya, Lucien Freud’dan Francis Bacon’a pek çok sanatçıyı derinlemesine etüt eden Maşkılı, bu çabalarının sonucunda tüyler ürpertici, kanlı canlı, kudretli ve bir başkasıyla karıştırılması mümkün olmayan bir anlatıma kavuştu. Son sergisi ‘Güç Canavarlar Yaratır’’da sanatçı defalarca ortaya koyduğu üzere şiddetin yüceltilmesini lanetlemekte. Yaptığı yoğun analiz sayesinde Maşkılı, akla dayalı şefkatin o dehşetli güzelliğinin bizzat kendi insani tabiatımız tarafından nasıl saptırıldığını ve bu güzelliğin nasıl her birimizden birer canavar yaratabilecek bir güce dönüştürüldüğünü görme yolunda sahip olduğumuz kararlılığı pekiştirir.”

Kişisel Sergiler

2017 – “İyi Nedir? Kötü Nedir”, Kelimat Sanat Galerisi, İstanbul

2012 – “Efendiler ve Köleler”, Akademililer Sanat Merkezi, İstanbul

2010 – “Mizaç”, Casa Dell’Arte Sanat Galerisi, İstanbul

2009 – “Beden ve Ruh”, Akademililer Sanat Merkezi, İstanbul

2006 – “Dağınık Düşler”, Akademililer Sanat Merkezi, İstanbul

Ödüller

2022 – Luxembourg Art Prize 2.lik Ödülü, Pinacothèque Müzesi, LU

2022 – Jüri Seçmeli Uluslararası Karma Sergi, SCA, Üstün Başarı 2.lik Ödülü, CA

2007 – “Mevlâna” Konulu Resim Yarışması 1.lik Ödülü, Ümraniye Belediyesi, İstanbul

2006 – “İstanbul” Konulu Resim Yarışması 2.lik Ödülü, Ümraniye Belediyesi, İstanbul

1998 – “Ayşe Ercüment Kalmık Vakfı Desen Yarışması” Başarı Ödülü, İstanbul

 

Ela Esin: 1987 yılında Sinop Ayancık’ta doğdu. Sanat hayatına 2009 yılında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’ne girerek başladı. 2014 yılında Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik bölümünden mezun oldu ve aynı yıl Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Seramik ve Cam Ana Sanat dalında yüksek lisansa başladı. Esin, şu an da tez aşamasında. Sanatçı, çalışmalarına 2017’den bu yana İzmir Karşıyaka’da kurduğu atölyesinde devam etmekte.

Kişisel Sergiler

2022: Yıkım, Yolo Art & Lounge (İzmir)

Katıldığı Etkinlikler

2016: 4. Ulusal Alternatif Seramik Pişirim Çalıştayı (Nevşehir/Avanos)

2014: Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Alternatif Pişirim Çalıştayı (Uşak)

2013: Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme “Cam Üfleme Sanatı” Kursu

2013: Topluma Sanatsal Hizmet Dersi, Gazi Mustafa Kemal İlkokulu Anasınıfı El Becerilerini Geliştirme Dersi. (Uşak)

2013: ISCAEE-Uluslararası Seramik Sanatı Eğitimi ve Değişimi (Antalya)

2013: Nevşehir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü İş birliği ile Avanos\Nevşehir Çalıştayı. “Anagama ve Soda Pişirimi” Etkinliği

2013: Avrupa Birliği Projesi Kapsamında “ Serbia\Pirot E Publika” Projesi (Sırbistan)

2012: Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Avanos\Nevşehir Çalıştayı “Tuzlu Pişirim” Etkinliği

2012: Nüans Seramik Atölyesinde “Duvar Panosu ve Vitray” Üzerine Stajyerlik (Ankara)

2012: Hacettepe Üniversitesi 2. Uluslararası Macsabal Odun Pişirimi Sempozyumu (Ankara)

2011: Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Avanos\Nevşehir Çalıştayı “Raku Pişirim” Etkinliği

2011: Avrupa Birliği Projesi Kapsamında “Handi Change” Projesi (Fransa)

2010: Murat Sanatevi’nde Dekor ve Çini Üzerine Stajyerlik (Kütahya)

Eserleriyle Katıldığı Uluslararası Jürili Yarışmalar ve Sergiler

2014: Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Öğrencileri Mezuniyet Sergisi

2014: Uşak Üniversitesi 4. Uluslararası Genç Seramikçiler Karo Yarışması

2013: ISCAEE-Uluslararası Seramik Çalıştayı ve Sergisi (Antalya)

2013: 8. Uluslararası Muammer Çakı Seramik Yarışması (Eskişehir)

2013: 13. Altın Testi Seramik Yarışması İzmir Rotary

2012: Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğrenci Sergisi

2012: Uşak Üniversitesi 2. Uluslararası Genç Seramikçiler Karo Yarışması

2011: Uşak Üniversitesi 3. Uluslararası Genç Seramikçiler Karo Yarışması