Klasikler sıkıcı ve uzun değildir her zaman. Klasiklerle barışmanızı sağlayacak kitap önerilerimizi okuma listenize mutlaka ekleyin.

Vizyonunuzu ve ufkunuzu genişletmenizi sağlayacak 10 klasik kitap;


Dönüşüm – Franz Kafka
Hepimizin ezberindeki cümleyle başlar kitap. En etkileyici ilk satırlardan biridir. Gregor Samsa bir sabah kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş halde bulur. Bunda hepimiz hemfikiriz. Ya sonrası ? Sonrası sosyolojik okumalara açık bir konu.


Yaşlı Adam ve Deniz – Ernest Hemingway
Yazarın son romanı Kübalı balıkçı Santiago’nun hikayesidir. Denizde tek başına bir balığın peşine düşen Santiago’dan öğreneceğimiz cesaret dersleri var.


Hayvan Çiftliği – George Orwell
20. YY’ın bütün detaylarını içinde barındıran bir alegori. Orwell’ın söyleyecek haklı sözleri var 1940’lardan günümüze dair.


Fareler ve İnsanlar – John Steinbeck
George Milton ve Lennie Small’un dostluk hikayesi üzerinden insanın doğayla, toplumla ve insanla ilişkisini anlatır. Aslında bir bakıma Steinbeck’in toplumsal deneyidir.


Vahşetin Çağrısı – Jack London
Alaska’nın yabani ortamında kurt köpeğinin hayatta kalma mücadelesini okuyoruz.


Yabancı – Albert Camus
Nobel’i kabul etmeyen Sartre’ın yakın arkadaşı Nobel ödüllü Camus. Bilgiye erişimimizin kolaylaşmasından bu yana kitap milyonlarca baskı yaptı. Peki biz kitabı milyonlarca baskı yapacak kadar anlayabildik mi ? Meursault isimli kahramanımız cinayetten dolayı hapse düşer. Tercih edilmiş bir yalnızlık bizi varoluş üzerine düşünmeye itiyor. Yabancı, her türlü disiplinden okumaya açık bir roman.


F451 – Ray Bradbury
Televizyonun toplumu tam olarak uyuşturduğu bir çağda aniden hayatı değişiyor. Yaşadıkları üzerine düşünmeye başlıyor. Tabii bu sırada okuyucuyu da düşündürüyor. Zamansız klasikler listesinde daima olan bir roman.


Muhteşem Gatsby – F. Scott Fitzgeralds
Yazarın üçüncü ama en çok bilinen romanı. Jay Gatsby üzerinden ”Jazz Çağı” olarak bilinen 19202li yılların bütün ihtişamı ve çöküşü anlatılır. Lirik bir güzellik romanı, vahşi, romantizm ve mistisizmin acımasız gerçekçiliği, The Great Gatsby, 20. yüzyıl edebiyatının en önemli klasiklerinden biridir.


Sineklerin Tanrısı – William Golding
İngiliz Edebiyatı’nın modern başyapıtlarından biri. Saramago’nun Körlük romanında kurduğunu Golding bir adada kuruyor. İnsan doğasının acımasızlığı, bir grup küçük çocuk ve adada birlikte yaşama pratiği üzerine gerçek bir klasik.


Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley
Kitabın adı,Shakespeare’in Fırtına isimli kitabından alınmış. 26.YY Londra’sında geçiyor hikaye. İnsanlar hastalanmıyor, savaşmıyor, kötü hiçbir şeyle karşılaşmıyor. Ancak bunların karşılığında bütün değerlerini yitirmiş durumdalar. İnsanlığın kurduğu karanlık gelecek… Her okuma listesinde muhakkak bulunan bu kitap bize ”düşünmeyi” hatırlatıyor.