Unilever Food Solutions, 2023 yılında 1600 global şefin öngörüsü ile oluşturduğu Geleceğin Menüleri Trend Raporu’nun ikincisini gıda sektörüyle buluşturdu. 26 Mart’ta Unilever’in Gıda İnovasyon Merkezi Hive’da düzenlenen global lansman, online bağlantı ile Türkiye’den de takip edildi.

Ev dışı tüketim sektöründe öncü olan Unilever Food Solutions; 21 ülkede, 1600’den fazla şef ile yaptığı iş birliği sonucunda geçtiğimiz yıl birincisini yayınladığı Geleceğin Menüleri Trend Raporu’nun ikincisini hayata geçirdi. 26 Mart’ta Unilever’in Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’da düzenlenen lansman ile gıda sektörüne sunulan rapor yoğun ilgi gördü. Dünyanın dört bir yanından katılımla gerçekleşen lansmana Türkiye’den Od Urla’nın Kurucu Şefi Osman Sezener de katıldı. Aynı zamanda online olarak canlı yayın ile de katılım sağlanan lansman, Türkiye’den HoReCa kanalının tüm paydaşları, gıda sektörü, sektör profesyonelleri ve basın tarafından da takip edildi.

Lezzetin geleceğindeki 8 trend

Geleceğin Menüleri Trend Raporu 2024, 250 UFS şefi olmak üzere toplamda 1600’den fazla profesyonel şefin öngörüleri dikkate alınarak hazırlandı. Z kuşağının gıda sektörü üzerindeki etkisine ve şefler için potansiyel fırsatlara ışık tutan raporda bu yıl 8 trend belirlendi. Bu trendler; İyi Hissettiren Yiyecekler, Karşı Konulmaz Sebzeler, Gelenekten Geleceğe Lezzetler, Paylaşma Hazzı, Düşük Atıklı Menüler, Lezzet Şoku, Yerel Lezzetler ve Bitkiyle Güçlendirilmiş Protein oldu.

Türkiye için öne çıkan trendler

Raporda belirlenen 8 trend arasından Türkiye için öne çıkan 5 trend ise şöyle: Karşı Konulmaz Sebzeler, Gelenekten Geleceğe Lezzetler, İyi Hissettiren Yiyecekler, Düşük Atıklı Menüler ve Lezzet Kontrastı. “Karşı Konulmaz Sebzeler” trendinde, sebzelerin artık sadece dengeli bir öğünün parçası olmadığı, aynı zamanda tabakların merkezine yerleştiği vurgulanıyor. “Gelenekten Geleceğe Lezzetler” trendinin merkeze aldığı konu ise şu: Yemeğin, tüketici için tanıdık hissettiren tabaklardan, şefin mirasına aşina olunan reçetelere kayması. ”Düşük Atıklı Menüler” trendi, mutfaklarda sıfır atık misyonunun benimsenmesini sağlıyor. “Lezzet Şoku”nunodağında ise düşünülmemiş kombinasyonlar ve sıra dışı lezzetler sunmanın radikal yolları yer alıyor. Son olarak, “İyi Hissettiren Yiyecekler” trendi, iyi yemeklerin insan sağlığının tüm yönlerini koruma ve beslenmedeki kritik rolünü kabul etmeye odaklanıyor.

UFS Dünya Başkanı Star Chen: “UFS, Şeflerin Yönettiği Şeflere Yönelik Bir İşletme”

26 Mart’ta Unilever’in Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’da düzenlenen lansmanın konuşmacıları arasında; UFS Dünya Başkanı Star Chen, UFS Pazarlama DirektöAngela Klute, UFS AR-GE BaşkanıHanny van Amerongen, Executive Şef Kees van Erp, Baş İnovasyon Şefi Evert Vermandel, Alchemist’in baş şefi Rasmus Munk, Darjeeling Express’in kurucusu Asma Khan, altı Avrupa şehrinde bulunan restoran zinciri NENI’nin kurucusu Haya Molcho, And/Or’un baş şefi ve sahibi Karen Shu, biyolog ve sürdürülebilir gıda savunucusu Diego Garcia-Vega, Google’ın bitki odaklı yenilikçi küresel gıda programı lideri Stijn Kuppens, UFS Küresel Gıda Sürdürülebilirlik Direktörü Dorothy Shaver, girişimci Jim Stolze ve Trend Lezzetler Bölüm Lideri Dianne Araneta yer aldı.

UFS’nin, şeflerin mutfakta verimli çalışmalarını sağlayan ürünler sunduğunu ve tüketicinin trend yemeklere yönelik büyüyen arzusuna karşılık verdiğini dile getiren UFS Dünya Başkanı Star Chen,UFS, şeflerin yönettiği şeflere yönelik bir işletme. Küresel şirket içi şef ağımızın sahip olduğu uzmanlık, güçlü markalarımız Knorr Professional ve Hellmann’s’ın fazlasıyla talep edilecek kadar üstün nitelikli ürünler geliştirmesinin yanı sıra şeflerin kısa sürede sıra dışı yemekler hazırlamalarına katkı sunan çözümler dahil bütün faaliyetlerimizi şekillendiriyor.” dedi.

UFS, Geleceğin Menü Trendlerini Hangi Metodoloji ile Belirledi?

Unilever Food Solutions’ın 2024 Geleceğin Menüleri Trend Raporu; sosyal medya analizlerine, ayakları yere basan pratik uygulamalar sunan yüzlerce şefin uzmanlığına ve global verilere dayanıyor. 8 temel tema etrafında örülen trendlerin tamamı; çeşitli tarifler, malzemeler ve teknikler önerirken, şefler ve restoran sahipleri için somut çözümler sunuyor. 8 trendin de somut olarak hayata geçirilebileceği uygulamalar sunulması ve bu uygulamaların gıda sektörüyle buluşturulması, raporun en güçlü yanlarından biri.

Unilever Food Solutions Geleceğe Ufuk Açıyor

UFS Türkiye, Kantar tarafından altı ayda bir şefler arasında yapılan araştırma ile SLP yani Sürdürülebilirlik Endeksi Skoru’nu 123 seviyesine yükseltti. Bu skorla birlikte Kantar tarafından şefler arasında yapılan araştırmada belirlenen Tavsiye Edilme Skoru’nu da 96’ya çıkardı. Böylece her 100 şefin 96’sının UFS’yi önerdiği belirlendi. Öte yandan müşteri deneyiminin sürekli dijitalleştirilmesi de UFS Türkiye’nin daha fazla gıda hizmeti sağlayıcısına daha sık ulaşmasını sağlıyor. Ayrıca UFS Akademi; gıda hizmeti sağlayıcılarına, yerel pazar ihtiyaçlarına uyarlanmış eğitimlere erişim imkanı sunuyor. Sektörün uzman isimlerinden oluşan UFS Akademi ekibi, özenle hazırlanan gastronomi eğitimi videoları ve klasik aşçılık okulu materyalleri ile hemen uygulanabilecek ipuçlarını ve püf noktaları paylaşıyor. Büyüyen küresel gıda hizmeti endüstrisini şekillendiren ve etkileyen daha büyük makroekonomik trendler de UFS’nin dikkate aldığı unsurlar arasında. Hem bu unsurlar hem de geleceğin trendleri doğrultusunda UFS Türkiye, 2024 yılı boyunca iş ortaklarına ilham veren yeni iş birlikleri geliştirecek ve bunların hayata geçirilmesinde destek olacak.

Daha fazla bilgi edinmek için www.unileverfoodsolutions.com.tr web sitesini ziyaret edebilir veya @ufsturkiye Instagram hesabını takip edebilirsiniz.