Evlerinizin evcil hayvanınız için birer zehirli madde deposu olduğunu biliyor muydunuz? Veteriner hekim Lale Engeci, evinizi dolaşmanızı ve aşağıdaki maddeleri ortalıktan kaldırmanızı öğütlüyor.

 

evimizdekizehirlergal1

Image 1 of 2

Hayvan besleyenlerin evlerinde bitki konusunda dikkatli olmaları, hatta tercihen bitki barındırmamaları gerektiğini biliyoruz. Çikolatanın köpeği kör ettiğinin de bilincindeyiz. Peki, çikolatanın aslında zehir sayıldığının, bitkiler dışında da evlerimizin birer zehirli madde deposu olduğunun farkında mıyız? “Benim köpeğim, kedim” yemez demeyin, çok geç olmadan önleminizi alın.

Evdeki Zehirli Tuzaklar
Başlıca Maddeler, Yiyecekler, Bitkiler

Pil: Çiğneme ya da yutma şüphesi varsa pil içerik itibariyle oral (ağız) ve gastrointestinal (mide- bağırsak) ülserler hatta gastrointestinal alanda delinmelere sebep olabildiğinden hayvanı kesinlikle kusturmaya çalışmayın, acilen veterinere ulaşın.
Belirtiler: Salya akıntısı, iştahsızlık, kusma ve uyuşukluk

Soğan, sarımsak: Toksik potansiyelli allium bitki ailesinden geldiklerini biliyor muydunuz? Soğan ve sarımsak gastrointestinal irritasyonlara hatta hemolitik anemiye (alyuvar hasarları) bile sebep olabilen disülfür gibi sülfür bileşikleri içerir. Kedi disülfüre karşı çok daha hassastır ama özellikle küçük ırk köpekler ve diğer hayvanlar için de risklidir. Toksinler doğrudan hayvanın sistemine karışır. İleri safhalarda kan nakline bile ihtiyaç duyulabilir.
Belirtiler: Uyuşukluk, zor nefes alma, dişetlerinde solgun renk

Çikolata: Kalp ritmini bozan kafein ve theobromine içerir. Kavrulmuş veya siyah çikolata en tehlikeli olanıdır ve sütlü çikolatadan dokuz kat daha toksiktir. Etkileri genellikle hemen ortaya çıkmaz. Akut durumlarda belirtilerin ilk sekiz saat içinde başladığı ve hastanın 12- 24 saat sonra kalp yetmezliğinden öldüğü saptanmıştır.
Belirtiler: Kusma, susama, devamlı ürinasyon (işeme), ishal, hiperaktivite, titremeler, kas spazmları ve kalpte aritmi (ritim bozukluğu).

Antifriz: Antifriz tatlı ve hoş bir lezzete sahip olduğundan yere dökülürse kedi ve köpekler tarafından iştahla yalanır. Sonucunda 30-60 dakika sonra etilen glikol zehirlenmesi ortaya çıkar. Hayvan altı saat içerisinde komaya girer.
Belirtiler: Kusma (bazen kanlı), ishal, sendeleme, uyuşukluk, kramp ve felç. Hematüri (kan işeme) dikkati çeker. Ağız ve mide ülserleri karakteristiktir. Kedilerde huzursuzluk, korkaklık, dengesizlik ve bayılma görülür. Vücut ısısı düşer.

Çamaşır suyu: Kesinlikle kusturmayın ve hayvana bol miktarda süt veya su içirin.
Belirtiler: Kusma, salya artışı ve karın bölgesinde ağrı.

• Naftalin: Köpekler için oldukça tehlikelidir. Santral sinir sistemini etkiler ve felce sebep olur. Karaciğer yetmezliği görülür. Belirtiler: Kusma ve felç, koyu renkli idrar (kanlı), ateş, güç solunum, anemi.

Deterjanlar ve yumuşatıcılar: Deterjanların çoğu hayvanlar için toksiktir ancak yumuşatıcı bu kategorideki en toksik maddedir. Herhangi birini yediyse ya da içtiyse hayvanınızı kusturmaya çalışmayın.
Belirtiler: Kusma, uyuşukluk, ağızda yanıklar, salya akıntısı, kaslarda zayıflık hatta koma.

Antiseptikler: Ağız, diş ve kontak lens antiseptikleri de deterjanlarla aynı kategoriye dâhil edilir ve hayvanlar için oldukça toksik etkiye sahiptir.
Belirtiler: Kusma, salya akıntısı, felçler ve koma.

Aspirin: Genellikle antipiretik (ateş düşürücü) ve analjezik (ağrı kesici) amaçla kullanılır. Aspirinle zehirlenme köpeklere oranla kedilerde daha sık görülür, çünkü kedilerde köpeklere oranla 10 kat daha fazla toksik etkiye sahiptir.
Belirtiler: Kusma, taşipne (hızlı solunum), beden ısısında artış (ateş düşürücü etkisine karşın), inkoordinasyon (hayvan dengesini koruyamaz ve düşer), ağır vakalarda kusma, solunum yetersizliği, solunumda aseton kokusu, terleme, titreme, kasılmalar ve koma.

Demir: Demir, hayvanları kolaylıkla etkileyen ve birçok ürünün içinde bulunabilen çok zehirli maddedir. 10 kiloluk bir köpek altı multi-vitamin hapıyla zehirlenebilir.
Belirtiler: Zehirlenmeden sonraki ilk birkaç saat içinde gastrointestinal irritasyon, sancı, kusma ve ishal (kanlı olabilir), sonraki 12-24 saat içinde şiddetli depresyon, şok, kan şekerinin düşmesi, nöbet, kan pıhtılaşmasında bozulma, akciğerlerde ödem, karaciğer hasarına bağlı sarılık ve böbrek yetmezliği.

Nikotin: Sigara izmaritleri veya parçalarının çiğnenmesi veya bunlara bulaşmış gıdaların yenmesi nikotin zehirlenmesine yol açar. Kedilerde daha sık görülür. Solunum felci sonucu ölüme götürebilir.
Belirtiler: Kusma, titreme, kramp, taşikardi ve solunum felci

DDT ve HCC: Ektoparazitler (dış parazitler) için kullanılan bu ilaç böceklere karşı ve veteriner hekim kontrolü dışında hayvanlara uygulanabiliyor. Hayvanın tüylerine bulaşan bu maddeyi yalaması veya derideki yaralardan ilacın emilmesiyle zehirlenme gerçekleşir. Kedilerin koşma, sıçrama isteği göstermeleri karakteristiktir. İlk olarak tüylere yapışmış olan ilaç kalıntılarını temizleyin, yıkayın veya tüyleri kesin. Kesinlikle yağlı maddeler veya süt içirmeyin.
Belirtiler: Kas titremeleri, huzursuzluk, sancı, solunum güçlüğü, kramplar, miosis (göz bebeğinin küçülmesi), inkoordinasyon (denge bozukluğu) ve son evrede felçler.