Yarış Pilotu Olmak İçin İlk Adım Karting…
1960’lı yıllardan günümüze dünyada yaygınlaşan Karting ; motor sporlarının anaokulu olarak kabul edilir. Dünyanın önde gelen Formula1 Dünya Şampiyonlarından Michael Schumacher, Ayrton Senna, Alain Prost, Fernando Alonso ve Lewis Hamilton gibi yarışçılar motor sporlarındaki kariyerlerine karting yaparak başlamıştır.
Go-kart ya da kart adı verilen çok küçük, hava veya su soğutmalı, arkadan motorlu, şasisi çelikten yapılmış, dört tekerlekli minyatür araçlardır. Bu araçlar ile yapılan yarışlara ise Karting adı verilir.
Hem kolay olması hem de maliyetinin düşük olması nedeniyle hızla popülerleşen 7 den 70 e her insanın yapabileceği bir spor dalıdır.
Amatörlere yönelik pistlerde kullanılabilen 6,5 – 9 HP güç üretebilen 160 cc hacminde motorlara sahip araçlar en fazla 75 km/s hıza ulaşabilseler de pist içinde bu hız ortalama 40-50 km/s olmaktadır.
Karting yarışlarında profesyonel olarak kullanılan kartlar ise günümüz teknolojisindeki 2 zamanlı 125 cc lik motorları sayesinde 120 km/s hıza ulaşabilmektedirler.
Bu sporu amatör olarak yaparken özellikle belirli bir giysi giymeniz gerekmiyor ama mutlaka bir kask takmanız gerekir. 40-50 km/s gibi küçük görünen süratlerde bile ciddi tehlikelerle karşılaşabilirsiniz. En azından yüz ve baş bölgenizi koruyacak bir kask takmak oldukça hayatidir. Kullanacağınız kask başınıza tam olarak oturmalı ve bağlama aparatı ile kafanıza sabitlenmelidir. Aksi takdirde bir çarpma anında başınızdan fırlayabilir ve sizi korumasız bırakabilir.
Profesyonel yarışlarda ise kask haricinde özel olarak imal edilmiş tulum, eldiven, ayakkabı, kaburgalık ve boyunluk da kullanılması mecburi güvenlik ekipmanları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kategoriler yaş gruplarına göre sınıflandırılır. Yaş büyüdükçe go-kartın ebadı da, motor gücü de artış gösterir. Mini Kategoriye başlama yaşı 7’dir. 12 yaş seviyesinde, kişinin boy ve kilo oranlarındaki artış ile beraber kurallar gereği Junior Kategorisine geçişi gerektirir. 16 yaş seviyesinden itibaren de bir üst ve son kategori olan Senior’a geçiş kaçınılmazdır. Sizde yaşınıza uygun kategoriyi bu çevrede değerlendirebilirsiniz.
Karting zevkli bir otomobil sporu olması yanında aynı zamanda bir kişisel gelişim sporudur. Küçük yaşlarda Karting’e başlanabilmesinin (7 yaş) asıl amacı da budur. Bireysel bir spor dalı olduğundan kişisel gelişime doğrudan fayda sağlamaktadır. Ayrıca Karting ile belirli dönem uğraşmış sporcular direksiyon hâkimiyeti v.b. beceriler adına trafikteki diğer sürücülerden bir adım önde olacak tecrübeye sahip olurlar.
Amatörce yapılan Karting aktivitelerinin haricinde ben profesyonel go-kartlara binmek istiyorum dediğinizde, hareket eden her cismin tehlikeli olduğunun bilinci ile davranılması gerektiği de unutulmamalıdır.
Bu kapsam da hali hazır da tarafımca uygulanan “Karting Eğitimleri”ne katılmanız daha sağlam bir adım olacaktır. Eğitim programları sayesinde bu sporun profesyonel seviyesine güvenli bir adım atmış olmakla beraber, iç dünyasını yaşayıp yapılabilirliğini görebilirsiniz.
Sonraki adım olarak gerek go-kart aracını gerekse güvenlik ekipmanlarını satın almanız gerekmektedir. Amaca uygun bir pisti kiralayarak antrenmanlarınızı yapabilir, yarışmak amacında iseniz o zaman da Türkiye Otomobil Sporları Federasyonundan yarışmacı lisansı almanız gerekir.