Bu ay İran’da doğup da sanatıyla dünyaya yayılmış iki ismi ağırlıyoruz.

 

Video ve fotoğraf alanlarındaki çalışmalarıyla İran sanatının gözdelerinden Shirin Neshat ve siyah-beyaz çizimleriyle Metropolitan Museum of Art’a kadar ulaşmayı başaran Samira Abbassy ile söyleşme fırsatını yakaladık. 26-28 eylül’de ArtInternational Sanat Fuarı’nda Neshat ve Abbassy gibi birçok İranlı sanatçının eserleriyle tanışacağız.

 

samiraabbssygal1

Image 6 of 6

Çalışmalarınıza baktığımızda pek çok oto portre görüyoruz. Neredeyse tüm eserlerinizde birden fazla kadınla karşılaşıyoruz. Bunun sebebi nedir?
Bana göre otobiyografi ve oto portre kendi deneyimlerimi anlatmanın en direkt yolu. Oto portreyi, hayatımızı anlamlı kılmak adına kendimize kendimizle ilgili hikâyeler anlattığımız evrensel bir fikir olan “özü” keşfetmek için kullanıyorum. Benim durumumda portreler hep kadın çünkü ben bir kadınım. Ancak daha geniş bir şekilde dişiliği yansıtmak adına “Meryem Ana” ve bir Hint tanrıçası olan “Kahli”nin imajlarını da kullanıyorum.

Pek çok İranlı sanatçı ile birlikte ArtInternational Sanat Fuarı’na katılıyorsunuz. İran çağdaş sanatı ile ilgili görüşleriniz neler?
ArtInternational İstanbul Sanat Fuarı’na katılan İranlı sanatçılar arasında olmaktan çok mutluyum. New York’taki en yakın arkadaşlarımdan bazıları İranlı sanatçılar. Ancak kendimi İran’daki, özellikle Tahran’daki sanat piyasası hakkında yorum yapabilecek nitelikte hissetmiyorum. Orta Doğu’da ve Batı’da, İran’da yaşayan veya diasporada olan İranlı sanatçılar için büyüyen bir sanat piyasası var gibi görünüyor.

Hâlâ İran’da yaşasaydınız hayatınızın nasıl olacağını hiç hayal ediyor musunuz?
Evet, zaman zaman bu düşünce aklımdan geçiyor. Kesin olarak bildiğim tek şey kendim olmaz, başka biri olurdum. Bu da akla aitlikle ilgili sorduğunuz ilk sorudaki “düşler ülkesi” ve “hayali vatanlar” fikirlerini getiriyor. Hayatımda iki kere göç etmiş olmam, olduğum kişiyi yarattı.

Takip ettiğiniz çağdaş Türk sanatçıları kimler?
Türk çağdaş sanatıyla ilgili çok kapsamlı bir bilgim yok ancak işlerini beğendiğim sanatçılar arasında Nilbar Güreş, Selma Gürbüz ve Nezaket Ekici bulunuyor.