Güncel sanatın genç temsilcilerinden Tuğberk Selçuk; seyirciyle etkileşen, görmenin ötesinde dokunarak, kullanarak hatta oturarak deneyimlenmesi gereken bir sergiyle sanatseverlerle buluşuyor. Serginin bileşenleri arasında izleyicilerin de yer alması dikkat çekiyor. Selçuk’la henüz sergi gerçekleşmeden mini bir röportaj yaptık.

RÖPORTAJ: NİLÜFER TÜRKOĞLU
nilufert@groupmedya.com

 


Bu dördüncü kişisel serginiz. Serginin ismi neden “İtaat Alanı –Conform Zone”?
Ama zorunluluktan ama menfaatleri doğrultusunda toplum ve toplulukların bir parçası olabilmek için kendi iradesi dışında gelişen sosyal koşullara ayak uydurmaya çalışan bir toplumda yaşıyorum.

 

Bildiğimiz kadarıyla bu sergide en çok öne çıkan şeylerin başında izleyicilerin de içinde yer alacak olması. Nasıl bir şey amaçlıyorsunuz? Buna interaktif bir sergi diyebilir miyiz?
Etkileşim dediğimizde fiziksel olarak işlerin vazifelerini yerine getirmesi için gerekli komutların üçüncü bir kişi tarafından verilmesi gerekmiyor. Statik işlerde de zihni bir etkileşimden söz edebiliriz. Sergiyi mümkün kılmak mekanı tahsis etmek ve işleri üretmekle bitmez. İzleyicinin mekanda bulunması  ya da sizin deyiminizle içinde yer alması sergiyi mümkün kılan ana bileşendir. 

“İtaat Alanı”nı diğer sergilerinizden ayıran şey nedir?Geçmiş sergilerde bir bağlam üzerinden birbiriyle konuşan işler üretmektense, öznel estetik anlayışım doğrultusunda görsel algıyı tatmin etmek üzere ürettiğim çalışmalar vardı. Göreceğiniz sergide bulunan nesneleri görme deneyimi değil yaratacakları durum ve yaratacakları zihinsel muhasebe sergiyi mevcut kılacak.

Serginin başrollerinde mikrofon, tenis topu makinesi, koltuk gibi gündelik hayattan çok tanıdık ögeler bulunuyor. Biraz daha açıklar mısınız?
Sergideki tüm nesnelere tabiatlarının dışında bir görev tanımladım. Bu sebepten ötürü hiç biri temel fonksiyonunu yerine getirmeyecek. 

Sizce distopya mı ütopya mı?
Messi mi Ronaldo mu?

 

Bize bir ütopya / distopya anlatsanız ilk aklınıza gelenler neler olurdu?
Ütopya denildiğinde aklıma temel insan hakkı olarak eğitim, iletişim ve çalışma özgürlüğü geliyor. Distopya için her gün 19:00’da ana haber bültenini izleyebilirsiniz.

 

Sanatseverler ne zamana kadar sergiyi görme fırsatı bulabilir?
Sergi AVTO Galeri Galata’da 11 Kasım’a kadar görülebilir.


Tuğberk Selçuk’un bir günü nasıl geçiyor? 
Ben İstiklal Caddesi’nde yaşıyorum. Sokak slalomu, engelli yürüyüş gibi sporlarda farklı zorluk derecelerinde antrenman yaparak günlerim geçiyor.