Rüyasinda kendini istanbul semalarinda uçarken görmeyen var mi? Peki bu kez yaninizda sevgilinizle istanbul’u gökyüzünün mavilikleri içinden izlemeye ne dersiniz? Üstelik bu rüyada değil, seabird ile gerçek hayatta yaşanacak!

 

seabirdgal1

Image 2 of 4

Seabird’ü kurma fikri nasıl oluştu, buna nasıl karar verdiniz?
Ben 2009 yılında tatil için Türkiye’ye geldim bir ara. O zaman dikkatimi çekti zaten: Türkiye’de birçok havaalanı vardı ama bu alanlar arasında uçuş yoktu. Bunun nedenini merak ettim ve araştırmaya başladım. Öğrendim de… Sonrasında, Türkiye’ye dönüşümden önceki son üç yıl boyunca Philadelphia merkezli USA3000 havayollarında operasyondan sorumlu genel müdürdüm. Görevimden istifa ettim ve Türkiye’ye döndüm. Sonra da bir havayolu şirketi kurmak üzere çalışmalara başladım. Seabird böyle ortaya çıktı. Buna karar vermemdeki en önemli neden ise üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde denizleri kullanmak ve havaalanı olmayan kıyı şehirlerini kolayca, güvenle birbirine bağlamaktı. Bu hedefle yola çıkıp Haziran 2012’de Haliç-Alaçatı ve Haliç-Bozcaada rotaları ile ilk seferlerimize başladık.Filonuzda kaç uçak var?
Şu anda üç uçağımız var ancak ona dört diyebiliriz çünkü son uçağın işlemleri tamamlanmak üzere. Ülkemizde deniz uçaklarının ulaşması gereken, havaalanı bulunmayan ve talep alan ya da havaalanı bulunsa bile etkin kullanılmayan çok fazla nokta var. Bizim amacımız da bu noktaları birbirine bağlayarak deniz uçaklarını hayatımızın bir parçası haline getirmek. Yakın gelecekte filomuz bugüne oranla çok daha büyüyecek ve biz de daha fazla uçuş noktasında hizmet verebileceğiz.

Bu uçakların sunduğu özellikleri biraz anlatır mısınız? Deniz uçaklarıyla uçmak güvenli mi?
Seabird Havayolları olarak uçuşlarımızı Kanada yapımı, havacılık sektöründe güvenliği ve performansıyla kabul görmüş “De Havilland DHC-6 Twin Otter” uçakları ile gerçekleştiriyoruz. Twin Otter da kabin basıncı olmaksızın, iki adet türbin motoru ile tüm hava şartlarında operasyon yapabilme kabiliyetine sahip. Twin Otter uçaklarında dünyanın en güvenli “Turboprop” motorları olan bilinen “Pratt&Whitney PT6-27”ler kullanılıyor. Ayrıca sağlamlığı, dayanıklılığı ve güvenilirliği ile 19 kişilik kapasite segmentinde dünyanın en fazla talep gören uçaklarından biri.

Deniz uçaklarının inemediği yer var mı?
Uçakların kalkışı için belli bir mesafeye ihtiyaç var. Bu mesafenin minimum uzunluğu kalkış için yeterli. Fakat buna sahip olmayan su alanları, içme ve kullanım amaçlı göl ve göletler, Ulaştırma Bakanlığı’nın yasak bölge ilan ettiği Boğazlar ve diğer belirlenmiş koordinatlar dışında; belirli izinlerin de alınmasıyla ulusal sınırlar içerisinde her yere iniş yapabiliriz.

Deniz uçaklarının kalkış ve inişi için de “elverişsiz” hava koşulları var mı?
Kötü hava koşullarının dalga boyunu ve şiddetini arttırdığı durumlarda, kara operasyonlarından farklı olarak deniz operasyonlarında da uçuşlarımız olumsuz etkilenebiliyor.