Yin ve Yang, bir temel enerjinin iki fazıdır, birbirlerine karşıt ama tamamlayıcıdırlar. Birbirleri olmadan var olamazlar. Yang beyazdır ve içinde siyah bir nokta ile yin vardır. Yin ise siyahtır ve içinde beyaz bir nokta ile Yang vardır. Bu şekildeki duruşları evrenin dengesini temsil eder. Tüm bu ikilik, bir olarak görünen her şeyin içinde yer alır.
Mevsimlerden Yang olan Yaz’ın gelişini kutlarken ve Ayın yeni aydan dolunaya dönüştüğü Yang evresinde, Bebeköy karma bir heykel sergisine misafirperverlik yapıyor. Bebeköy’de 10 Haziran’da başlayacak olan ve küratör Ayşe Pınar Akalın tarafından kurgulanan sergi 1 ay boyunca devam edecek. Mekanın açık ve kapalı alanlarını kullanarak izleyicilere bir görsel şenlik yaratacak olan sergiye 4 sanatçı, toplam 15 eserle katılıyor.

image1

Ebru Yılmaz Kale ve Yücel Kale, heykel sanatına uzun senelerini vermiş aynı jenerasyondan tecrübeli ve tanınmış heykel sanatçılarımızdan. Genç neslin parlayan isimlerinden Tuğberk Selçuk ve Seda Gazioğlu ise serginin diğer iki sanatçısı.

Sergiye adını veren Yin Yang felsefesinden yola çıkarak sanatçıların eserlerini incelediğimizde, bu olgunun farklı işleniş biçimlerini görebilir ve eserlerin verdiği enerjiyi hissedebiliriz. Yang , etkendir. Erkektir, aydınlıktır, güçlüdür, ateş gibi yanar. Yİn etkenliğin içindeki edilgenliktir. Dİşidir, karanlıktır, bilgelik içerir, içi yansıtır.

image2

“Timsah” Yang ise, “Meryem” Yin dir . Bir bütünün parçası olduğumuzun farkındalığı üzerine çalışan Seda Gazioğlu’nun serebral hemisferleri tema alan eseri Yang ve Yin’i birlikte içerir. Temelde ahşabı çalışan ve farklı malzemeleri kullanmadaki becerisiyle tanınan Yücel Kale’nin “müneccim yetiştirme yurdu” adlı eserindeki kaktüs Yang ise, Tuğberk’in üç boyutla iki boyutu ustalıkla birleştirdiği Kate Moss torsosu Yin midir sadece? Ebru Yılmaz’ın eserlerinde ise malzemenin Yang dokusuna rağmen baskın olan enerji Yin’dir ve katı malzemeyi dişiliğinin ruhuyla dönüştürdüğü formlar zarif ve edilgendir. Tek bir formun tekrarı ile sağladığı güçlü, dinamik, akıcı heykellerinde, hayatı ve enerjiyi temsil eden sonsuz bir döngü vardır. Yaşam döngüsünün akıcılığı ve tekrarı, sanatçının çalışmalarının odak noktasını oluşturur.

Yin dağılır, Yang odaklanır. Yin yumuşaktır, Yang serttir. Ve bütün bu yaklaşımlar enerjinin yani bizim yansımalarımız, ifadelerimizdir.

Sanatçılar: Ebru Yılmaz Kale , Yücel Kale, Seda Gazioğlu , Tuğberk Selçuk.
Küratör: Ayşe Pınar Akalın