Evde yaptığınız yemekleri satarak ek gelir sağlayacağınızı biliyor muydunuz? O zaman hep birlikte Favoreat’ın yaratıcılarına kulak verelim.

Verda De Eskinazis ve Şeli De Eskinazis ortaklığında kurulan Favoreat bir yemek sitesi platformu. Türkiye’nin ilk yemek odaklı sosyal ağı olan Favoreat öyle bildiğiniz sitelere benzemiyor. Sitede, pişirdiğiniz yemekleri satıp kendinize ek gelir sağlayabiliyorsunuz. Yemek yapmakla aranız iyi değil mi? Sorun değil, isterseniz üye olmadan beğendiğiniz yemeğin siparişini verebilirsiniz. Yalnız siteye tıkladığınızda her yaştan insanın yaptığı onlarca çeşit yemek ve tatlı arasında seçim yapmakta zorlanırsanız şaşırmayın. Sadece Türkiye’de değil dünyada da bir örneği olmayan Favoreat, ev yemeğine aşerdiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken mecralardan biri.

Türkiye’nin ilk yemek odaklı sosyal ağı Favoreat’i oluşturma fikri nasıl ortaya çıktı?

ŞELİ: Favoreat konsepti bir ihtiyaçtan ortaya çıktı aslında. Ben hiç yemek yapmayı bilmiyorum ama yemeyi çok seviyorum. Etrafımda da o kadar iyi yemek yapan insanları görünce keşke benim de sipariş verebileceğim bir platform olsa diye düşündüm. Hem insanlar için de yararlı olacağına karar verdik. Bu işten para kazanmaya çalışan insan sayısı da azımsanmayacak derecede.

VERDA: Ben yemek yapmaya çok meraklı biriyim. Mutfağa girip yeni bir şeyler denemek, uğraşmak, insanları güzel ağırlamak en büyük hobilerimden biri. Bir taraftan Şeli’nin de dediği gibi hakikaten insanlar ev yemekleri istiyor. Her zaman dışardan yemek istemiyor. Ev yemeklerinin evlerine gelmesini istiyorlar. Diğer taraftan yapıp satmak isteyen insanlar da var. Onlar da çok daha büyük bir kitleye ulaşmak istiyor. Bir yerde Favoreat onları bir araya getiren çatı oldu. Bu işten para kazanmak isteyenlerin daha geniş bir kitleye hitap etmelerini sağladı.

Bu aslında ev hanımları için çok güzel bir fırsat. Her zaman yaptıkları işi paraya dönüştürmek… Bize biraz sitenin işleyişinden bahsedebilir misiniz?

Aslında biz herhangi bir ayrımcılık yapmıyoruz. Bu kadınlara özel, ev hanımlarından oluşan bir site değil. Herkese açık tamamen sosyal bir platform… Yalnız haliyle kadınlar daha ağırlıkta. İşleyiş olarak kişilerin kendilerine özel vitrinleri olarak düşünebiliriz. Siz ürünleri koyup, fiyatını belirliyor, gönderim bölgesini seçtikten sonra saat aralığını yazıyorsunuz. Tüm tercihleri kişi kendisi belirliyor. Satıldığında bir onay sürecinden geçiliyor. Aşçıların siparişi onaylaması gerekiyor. Çünkü bu bir restoran değil. O yüzden burada istediğiniz anda yemek olmuyor. Bir saat içinde yemek size ulaşmıyor. Daha çok bir organizasyon veya akşam yemeği için yarına ya da üç gün sonrasına sipariş verebiliyorsunuz. Hiçbiri profesyonel aşçı değil. Aslında bu da güzel bir şeyi getiriyor beraberinde. Yediğiniz yemeğin taze ve fabrikasyon olmadığını anlıyorsunuz.

Sitede kaç farklı kategori bulunuyor? İnsanlar sitede ne tür yemek ve tatlılara ulaşabiliyor?

Yemek türünün bir sınırı kesinlikle yok. Ne istiyorsanız satabilirsiniz. Fiyatta da bir sınır yok. Zeytinyağlı da koyan var, pasta koyan da var. Tabii ki en popüler kategori tatlı ve hamur işi… İnsanların kendi uydurdukları tatlılar da var. Karpuz, uğur böceği görünümlü kanepeler gibi. Ama en çok tercih edilenler cheesecake, pasta ve tiramisu’lar.

Bu profile bakarak Türk halkının yemek kültürünü nasıl özetlersiniz?

Aslında şöyle bir ayrım görüyoruz: Bir genç profil var. O genç profil, ağırlıklı olarak pasta ve butik lezzetlere daha çok meraklı. Bir tarafta da orta yaşlı profil var. Onlar da aradığımız ev yemeklerini yapıyor. Bu yüzden bir genelleme yapmak zor. Enteresan gördüğümüz nokta genç kesimin cupcake, pasta gibi lezzetlere yönelmesi. Orta yaşlı kesim ise börek, hamur işi ve zeytinyağlılardan hoşlanıyor.

Yemek siparişi verdiğinizde süreç nasıl işliyor?

Satış yapmak için üye olmak gerekiyor. Orada aşçıya koyduğumuz tek kriter paypal hesabının olması. “Yemeği yaptım ama param gelmedi” şeklinde aşçıyı mağdur etmemek için bu kuralı getirdik. Böylece yaptığı yemeğin karşılığında aşçının parası herhangi bir güvenlik sorunu olmadan hesabına yatabiliyor. Alıcı ise Favoreat üyesi olmasına gerek kalmadan sipariş verebiliyor. Bölgesini seçtiğinde karşısına evine yakın aşçılar ve onların yaptığı yemekler çıkıyor. İstediklerini sepetine ekliyor ve siparişini veriyor. Daha sonra aşçı “Yarın akşama, şu saatte” bilgilendirmesini görüyor, detaylar ona uyuyorsa onaylıyor ve para paypal hesabına geçiyor.

Sitede kullanıcılar yemekle ilgili paylaşımda bulunabiliyor. Türk kadının kendine has yemek tariflerini paylaşmaları zor olmuyor mu?
Genel olarak kimsenin püf noktasını paylaşmayacağını düşünürüz ama bir taraftan da bunu paylaşmaktan mutlu olan da var. Hatta bazı üyelerimiz öyle yardımcı ki telefonla arayıp her detay konusunda bilgilendirmek istiyor. Ancak bu ilk başta bir yemek alım-satım sitesi. Öte yandan enteresan tariflerini paylaşanlar bizi mutlu ediyor.

Bu tarzda bir sitenin yurt dışında bir örneği var mı?
Hayır, yok! Farklı modelleri var. Mesela şef gidiyor evinde pişiriyor ya da porsiyon porsiyon dizilmiş yemeğin malzemeleri geliyor, siz pişiriyorsunuz. Tamamen birebir örneği yok. Türkiye’de de ev yemeği konusunda bir ilk. Biz de bu özelliği ile gurur duyuyoruz.

Sitede gelecekte ne gibi yenilikler düşünüyorsunuz?
Sitede açılmamış çok sayıda özellik var diyebiliriz. Şu an çok “simple” işliyor her şey. Zaten site işin doğası gereği çok esnek… Aklımıza gelen bir fikri birkaç gün içinde hayata geçirebiliyoruz. Örneğin yöresel lezzetleri ön plana çıkarmak istiyorsak orada bir sekme açabiliyoruz. Bu internet işi olduğu için zaman içinde çok sayıda yenilik de olacaktır.