Tüp Bebek Tutmamasının Belirtileri Nelerdir?

Yaklaşık 1 yıl süre ile korumasız düzenli cinsel ilişkide bulunduğu halde bebek sahibi olamayanlar, sonrasında kısırlık tedavisine, yardımcı üreme tedavisine başlarlar. Çifte uygulanan test ve tetkiklerin sonucunda elde edilen kısırlık verilerine, kısırlığa sebep olan etkene göre bir tedavi yöntemi ve süreci belirlenir. Günümüzde yardımcı üreme tedavileri içinde gebelik ve canlı bebek doğumu başarı oranı en yüksek olan kısırlık tedavi yöntemi tüp bebek tedavisidir. Ancak tedavinin başarı durumu anne adayının, baba adayının, bebeğin fiziksel, ruhsal pek çok koşulun bir araya geldiği komplike etkenlere bağlıdır. Bu bakımdan en başarılı yardımcı üreme tedavisi tüp bebek diye, tüp bebek tedavisi gören herkesin bebek sahibi olması söz konusu olmayabilir. Tüp bebek tedavisi tutmayan anne ve baba adaylarında bu başarısızlığın sebepleri araştırılır ve sebebi yok etmeye yönelik tedavi uygulanabilir. Zira tüp bebeğin tutup tutmadığı çoğu kez anne baba adayları tarafından anlaşılır.

Tüp bebek tedavisinin başarısız olduğu hangi belirtilerden anlaşılır?

Tüp bebek tedavisinde kadın ve erkeğin üreme hücreleri alınır, vücut dışında laboratuar ortamında temizlenir, ayıklanır, döllenme gerçekleştirilir ve oluşan embriyolardan en sağlıklı olanlar, anne adayının rahmine yerleştirilir. İşte bu embriyonun transfer edilmesi işleminin ardından 12 gün geçtikten sonra anne adayı kliniğe gider ve kanda gebelik testi yaptırarak tüp bebeğin tutup tutmadığı anlaşılır. Ancak daha bu 12 günlük süre geçmeden anne adayının adet görmesi, uygulanan testin negatif sonuç vermesi tüp bebek tedavisinin tutmadığını gösterir. Burada dikkat edilmesi gereken husus; kadının çok minik bir miktar kanamasının, lekelenmesinin olması değil, adet görmesi durumudur. Bknz: https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-tutmamasinin-belirtileri

Kimi zaman gebelik gerçekleşirken, embriyo rahim duvarına tutunurken, anne adayları implantasyon (tutunma) kanaması yaşayabilmekteler. İşte bu kanamayı adet kanaması zannedip hamileliğin gerçekleşmediğini düşünebilmekteler. Fakat bu tamamen anne adayını yanıltabilecek bir durumdur. Bu sebeple her iki kanamayı birbirinden ayırabilmek ve embriyo transferinin ardından 12 gün geçtikten sonra kanama olsa bile test yaptırılması gerekir. Doktorun açıkladığı, belirttiği durumlar dışında her hangi beklenmedik bir olay yaşayan anne adayının kesinlikle doktora başvurması, haber vermesi gerekir. Ayrıca hamilelik testi yaptırmak için mutlaka embriyo transferinin ardından 12 gün geçmesi beklenmelidir. Zira bu süreden önce yapılan testin doğru sonuç vermemesi mümkündür. 12 gün sonra yapılan testin pozitif çıkması gebelik varlığına işarettir. Ancak gebeliğin kesin olarak belirlenmesi testten 2 hafta sonra çekilen ultrason ile anlaşılmaktadır. Zira dış gebelik, yalancı gebelik, boş gebelik gibi durumlarda da gebelik testi pozitif çıkabilmektedir.

Tüp bebek tedavisinin tutmama nedenleri nelerdir?

Çiftler, ilk tüp bebek tedavi denemesinde başarılı olamadıklarında 2. ve 3. kez denemelerinde fayda vardır. Ancak 3. denemeden sonra gebelik şansı azaldığından başka bir deneme önerilmez. Anne ve baba adaylarının büyük bir heyecan ve ümitle beklediği tüp bebek tedavisi test sonuçları negatif çıktığında öncelikle büyük bir hüsran yaşanır, ardından başarısızlık sebeplerine yönelik tedavi uygulanır. Tüp bebek tedavisi için kadın ve erkekten alınan üreme hücrelerinin en kalitelileri seçilir, bunlar döllenir ve elde edilen embriyolardan da en sağlıklı olanlar anne adayının rahmine transfer edilir. Ancak tüm bu titiz çalışmalara rağmen anne adayının olumsuz rahim koşullarından, embriyo ve rahim duvarının birbirini kabul etmemesinden ve bunun gibi pek çok sebepten dolayı tüp bebek tutmayabilir. Bununla birlikte rahim zarındaki yapısal ya da organik bozukluklar, yanlış embriyonun transfer edilmesi, embriyonun rahim dışında bir yere tutunması gibi sebepler başarısız tüp bebek tedavisine sebep olur.

Kaynak: bulenttiras.com