Maya Vakfı, “Project Lift” ile 300’den fazla gönüllü eğiterek, 6 – 12 yai arasındaki 350 çocuğun sanat yoluyla topluma entegrasyonunu sağladı.

cocuk-k

Buradaki yazar kimliğimin yanında aynı zamanda öğrenci olmayı çok seviyorum. Öğrenciyken sahip olduğum her şeyi deneyimleyebilme özgürlüğü, bana burada birbirinden alakasız her konuda yazabilme gücü veriyor. Sanırım bu özgürlüğü ve gücü hevesle kullandığım yazılardan biri de bu olacak.
Hikâye aynı gücü ve özgürlüğü çok daha genç bir yaşta gösteren Emir Özsüer ve onun İstanbul’da mülteci bir çocuk ile göz göze gelmesinden sonra başlıyor. Özsüer, içinde yanan ateş ile başta Suriyeli savaş mağduru göçmen çocuklar olmak üzere travma geçirmiş tüm çocukların yararına ilk adımı atıyor. Böylece bu çocukların sanat terapileri ile psikososyal destek görerek, sosyal entegrasyonlarının sağlandığı “Project Lift” isimli bir proje başlatıyor. Proje giderek büyüyor, daha çok çocuğa ulaşıyor ve sonunda Maya Vakfı olarak Eylül 2015’te yeniden doğarak, çalışmalarına devam ediyor.
Ben, Maya Vakfı ailesine kurumsal iletişim stajyeri olarak Ocak 2016’da katıldım. İlk hafta neredeyse ofisteki herkes çocuklarla yapılan atölye çalışmasına gitmişti. İçimden “Atölye çalışması olunca çalışmak keyifli oluyordur” diye düşündüm. Zaten “sanat terapisi” kavramına karşı etrafta türeyen sayısız “yaşam kalitesi uzmanı” yüzünden ciddi ön yargılarım vardı. Atölye sonrası ekibin ofise dönmesiyle tüm ön yargılarımın parçalanması da bir oldu. Projenin arkasında travma ve sanat üzerine uzmanlaşmış klinik psikologlardan oluşan inanılmaz bir ekip vardı. Profesyonel anlamda travma terapisini Türkiye’de sanat ile birlikte uygulayan ilk ve tek olan bu ekibin bana verdiği umut çok farklıydı. Bir anda kendimi bir stajyer gibi değil de Maya Vakfı ailesinin bir üyesi, dünyaya fark yaratmak için gelmiş bir kahraman gibi hissettim.

SURİYELİ ÇOCUKLAR & TRAVMA
Çocukların travmalarını atlatmalarına yardımcı olmak amacıyla tasarlanan rehabilitasyon programında, “Psikolojik İyileştirme Becerileri” modeli temel alınarak, görsel sanatlar, müzik ve dans ile hareket terapileri uygulanıyor. Program kapsamında 6 – 12 yaş arası çocuklar için 15 seanslık grup terapi atölyelerinin yanı sıra okuma ve oyun aktiviteleri ile toplumsal entegrasyon etkinlikleri de gerçekleştiriliyor. Bu program, uzman klinik psikologlar tarafından uygulanırken, projeye katılan gönüllüler de bu psikologlara destek oluyor. Gönüllü adayları projeye katılmadan önce mutlaka travma hakkında iki günlük bir eğitime katılıyor. Bu eğitim, gönüllü adaylarına travmaya maruz kalmış çocuklar ile çalışırken, hem onlara doğru yaklaşmalarını hem de kendi psikolojilerini sağlıklı tutmalarını öğretiyor.
Bu proje ile Maya Vakfı bugüne kadar 300’den fazla gönüllü eğiterek, 350’den fazla çocuğa ulaştı. Vakıf aynı zamanda farkındalık artırıcı çalışmalar yaparak, konu hakkındaki bilincin yükselmesi adına gösterdiği çabalara da devam ediyor. Bu kapsamda Avrupa Birliği Parlamentosu’na davet edilen Maya Vakfı, “Suriyeli Çocuklar ve Travma” hakkında bir konferans gerçekleştirerek, çocukların yaptığı resimlerden oluşan bir sergi açtı ve sorunu birinci elden Avrupa’ya tüm gerçekliğiyle anlatmış oldu. Dünya Mülteciler Günü’nde İstanbul’da yaptığı “Çocuk Şenliği” gibi etkinliklerle de “travma ve mülteci çocuklar” konusunu gündemde tutmaya devam ediyor.
Ayrıca “Project Lift” internet sitesi üzerindeki blog’larında ebeveynlerin sordukları sorulara cevap vererek, çocuk gelişimi hakkında insanlara yol gösteriyor ve benzer sorunları yaşayanlar için de pratik bir kaynak oluşturuyorlar. Böylece insanlar çocuklarıyla ilgili sorunların çözümlerini uzman psikologlardan öğrenebiliyor.
Burada çalışırken duyduğum en etkileyici söz; “Bir çocuktan astronot da olur, canlı bomba da. Bu bizim elimizde” idi. Kendi geleceğimizi kendimiz kuruyoruz. Bu yüzden hep birlikte mutlu bir gelecek inşa edebilmek için bizim çocuklara, onların da kendilerini özgürce ifade ederek büyüyebilecekleri güvenli bir ortama ihtiyaçları var. Siz de mutlu bir gelecek hayal ediyorsanız, Maya Vakfı ailesinin bir üyesi olmak için internet sitesinden form doldurarak gönüllü olabilirsiniz. Bunun için zamanınız yoksa “destek ol” bölümünden yardımda bulunabilirsiniz. Proje hakkında detaylı bilgiye projectlift.org.tr/tr/ ve mayavakfi.org üzerinden ulaşabilirsiniz.