Pera Müzesi, “Elektronik Köprüler” başlıklı yeni konuşma ve performans serisiyle bu kez elektronik müziği, tarzın etkileşime geçtiği ve beslendiği alanlar üzerinden tartışmaya açıyor.

Müzik kolektifi ÆVOM iş birliği ile hayata geçirilen uzun soluklu etkinlik dizisi, 27 Eylül 2019 Cuma günü Doç Dr. İlke Boran’ın konuşması ve Fulya Uçanok’un elektroakustik performansıyla başlayacak.

Pera Müzesi, sanatın farklı alanlarına odaklanan projelerle ziyaretçilerine çok yönlü bir program sunmayı sürdürüyor. İstanbul merkezli müzik kolektifi ÆVOM iş birliğiyle hayata geçirilen “Elektronik Köprüler” konuşma ve performans serisinde, bu defa elektronik müzik; teknoloji, sinema, edebiyat, psikoloji, çevre, politika, sosyoloji, bilgisayar oyunları, kentsel dönüşüm, doğa ve felsefe gibi bu çağdaş tarzın etkileşime geçtiği ve beslendiği farklı alanlar üzerinden tartışmaya açılıyor.

7 ay boyunca 7 farklı etkinlikle elektronik müziğe geniş bir pencereden yaklaşmaya çalışan konuşma ve performans serisi, tarzın bugüne kadar fazla ele alınmayan yönlerini odağına alarak, konu üzerinde yeni farkındalıklar yaratmayı amaçlıyor. Elektronik müzik üzerine gerçekleştirilen en kapsamlı konuşma serilerinden biri olan “Elektronik Köprüler”, 40 dakikalık konuşma etkinliğinin ardından gerçekleşen yaklaşık 1 saatlik performans seanslarından oluşuyor.

Serinin ilk buluşması, 27 Eylül 2019 Cuma günü saat 18.30’da sayın Doç Dr. İlke Boran’ın “Elektronik Müziğin Doğuşu” başlıklı konuşması ile başlayacak. Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek konuşma, elektronik müziğin doğuşuna, bu doğuşa neden olan kültürel ve teknolojik arka planlara odaklanacak. Elektronik müzikte ses kaydetme sürecinden ses yaratma sürecine geçişte sesin ne olduğuna ve nasıl kullanıldığına dair tarihsel bir bakış açısı sunmayı amaçlayan Doç Dr. İlke Boran, 1930’lu yıllarda geliştirilen tekniklerin günümüz dünyasındaki etkilerine ve kullanım alanlarına değinerek, elektronik müziğin özü ve tarihçesini örnekler aracılığıyla aktaracak.

“Elektronik Köprüler” etkinliği, konuşmanın ardından saat 20.00’de Pera Café’de gerçekleşecek Fulya Uçanok’un elektroakustik performansıyla son bulacak.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilen konuşma ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır ve yerler sınırlıdır. Konuşma Türkçedir.

Pera Café’de gerçekleştirilen performans ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır ve yerler sınırlıdır.

Etkinlik Detayları:

27 Eylül Cuma

18.30 Konuşma

Elektronik Müziğin Doğuşu

Doç. Dr. İlke Boran

20.00 Performans

Fulya Uçanok

25 Ekim Cuma

18.30 Konuşma

Bir İfade Biçimi Olarak Canlı Kodlama

RAW (Selçuk Artut ve Alp Tuğan)

20.00 Performans

RAW (Selçuk Artut ve Alp Tuğan)

20 Aralık Cuma

18.30 Konuşma

Elektronik Müzik, Gürültü ve Anlatı

Başar Ünder ve Ümit Üret

20.00 Performans

Başar Ünder

24 Ocak Cuma

18.30 Konuşma

Seni Duyabiliyordum, Şimdi İse Duyulamıyorsun: İstanbul’da Bir Kentsel Yenileme Projesi Üzerine

Burcu Yaşin

20.00 Performans

Deniz Erden

21 Şubat Cuma

18.30 Konuşma

Elektronik Müziğin İslami Yüzü: Muslimgauze

Sühan Gürer

20.00 Performans

İz (Elifnaz Koçak)

20 Mart Cuma

18.30 Konuşma Ambient Elektronik Müzik: Doğanın Yeniden Keşfi

Emre Karacaoğlu

20.00 Performans

Utkanj

24 Nisan Cuma

18.30 Konuşma

Gürültü Nosyonu ve Dominick Fernow’un Sanatsal Üretimi

Ümit Üret