Seçkin mutfağı, sıcak atmosferi ile yıllar içinde kendine farklı bir yer edinen Zanzibar, 1993’de Teşvikiye’de başladığı yolculuğa Zorlu Center’daki yeni adresinde devam ediyor. Zanzibar’ın dekorasyonu ise zamansız mekânların yaratıcı Aloş Çavdar’a ait. Çavdar’la yazarımız Yelda İpekli konuştu.

9

Zanzibar projesinin konseptini nasıl oluşturdunuz?
Zanzibar daha önce de severek içinde bulunduğum bir mekân. Sahipleriyle yıllara dayanan bir dostluğumuz var. Bu durum onların beklentilerini karşılamamı kolaylaştırdı. İsteklerini öğrendikten sonra özgür bir çalışma ortamı yaratıldı. Bu ortam düşündüklerimizi gerçekleştirmemize olanak sağladı. Zanzibar projesine başlarken markanın geçmişine dayanan özelliklerini, yıllar içerisinde oluşturduğu müşteri profilinin beklentilerini ve işverenlerimizin atılım isteklerini birleştirerek bir konsept oluşturmaya çalıştık. Mekân formu nedeniyle bölümlere ayrılmıştı. Mevcut formunu yarı transparan elemanlar, aynalar ve malzeme değişiklikleriyle derinleştirmek ve birleştirmek istedik. Mekânın değişen bölümleri bu elemanların ve malzemelerin sürekliliği ile birbirinin içerisine geçti, bir akışkanlık oluştu. Yaprak formları ile oluşturulan metal elemanlar mekânı böldü ama aynı zamanda bu bölümlerin birbiriyle ilişki kurmasını sağladı. Bu detay sürekliliği oluşturmaya çalıştığımız Zanzibar algısını belirledi.

Zanzibar’ın yeni mekânının Zorlu Center’da olması projeyi oluştururken sizi nasıl yönlendirdi?
Zorlu Center seçimi, projeyi üstlenmeden önce yapılmıştı ve bence hedeflenen müşteri profili açısından doğru bir seçim. Zorlu Alışveriş Merkezi’nin diğerlerinden farkı, alışveriş ve tüketimin ötesinde insanları sanat ve kültürle buluşturma kaygısında olması. Eskiden şehir meydanlarına sonrasında 19. yüzyılın zarif pasajlarına duyulan özlem, gelecek yüzyılda belki özenle kurgulanmış, insanların kendi çağının etkileşim ve farklılıkları ile bir araya geldiği AVM’lere duyulacak. Bugünün şehirlerinde AVM’ler ticaretin yanında sosyal hayatın da merkezi haline geldi. Zorlu AVM’nin şehir hayatının yönlendirilmesinde önemli bir işlevi olduğunu düşünüyorum. Zanzibar’ı projelendirirken Zorlu AVM ile ilişkilendirilme noktası daha bütünsel düşünmemi sağladı. Yaptığım mekânı, içinde bulunduğu bina bünyesinde eritebilmek, onların etkileşimini kurgulamak ama aynı zamanda bulunduğu arka plandan ayrışmasını ve görünür olmasını sağlamak benim için önemliydi.

Projelerinizi hazırlarken etkilendiğiniz mimarlar var mıdır?
Meslek hayatım boyunca pek çok mimarın projelerini görme fırsatım oldu. İçlerinde en çok Frank Gehry ve Jean Nouvel’i beğenirim.

1 2