Polonya ve Türkiye’den sanatçıları bir araya getiren Normallik Oksimoronu sergisi Arsenal Galeri (Bialystok, Polonya) tarafından, 2014 Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. yıldönümü kültürel programı çerçevesinde düzenleniyor.

Özellikle Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine ve Balkanların durumuna odaklanan sergi kapsamında, İstanbul’da bulunan sanatçılar ve küratörün katılımıyla bir de panel düzenlenecek.

Normallik Oksimoronu, tarihçi Alexander Kiossev’in Doğu-Orta Avrupa ve Balkan ülkelerinin durumunu ele aldığı aynı adlı metninden ilham almıştır. Kendini tanımlama ve kimliklerin keşfedilmesiyle ilgili sorunların kaynaklarını, demokratik süreçlerdeki kesintilerin ötesinde arama önerisini içerir. Polonya ve Türkiye’nin durumları her zaman simetrik özellikler göstermese de, iki vakada da “Avrupalıyız, ama belki de kelimenin tam manasıyla değil” sözü benzer anlamları taşır. Polonya ve Türkiye toplumları tarihsel olarak, “periferide olma” durumunu toplumsal, ekonomik ya da siyasi açıdan deneyimlemiştir. Çeşitlilik gösteren sesleri ve fikirleri ortaya çıkarmaya ve aynı zamanda politik ve ekonomik ayrımların oluşturduğu sınırlandırmalara hapsolmamaya çalışan sanatsal pratikler bu sergide bir araya geliyor.
Kısmen, Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Milli Miras Bakanlığı’nın kaynaklarından finanse edilmiştir. Etkinlik, 2014 yılında Polonya-Türkiye ilişkilerinin kuruluşunun 600. yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek olan kutlamaların kültür programı çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.

 

17 Ekim – 30 Kasım 2014
17 Ekim Cuma
16:00: Sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilecek panel – moderatör Marek Wasilewski
18:30: Açılış
DEPO, Beyoğlu, Koltukçular Çıkmazı, No:12, İstanbul
Sanatçılar: Can Altay, Fatma Bucak, Hera Büyüktaşçıyan, Hubert Czerepok, Oskar Dawicki, Anna Konik, Zbigniew Libera, Franciszek Orłowski, Jadwiga Sawicka, Konrad Smoleński, Ali Taptık, Marek Wasilewski, Piotr Wysocki
Küratör: Monika Szewczyk