Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul’un (MBFWI) on dördüncü sezonu kapsamında 9 Ekim Çarşamba günü Zorlu PSM Sky Lounge’ta gerçekleşen Mercedes-Benz ile Kontrast Ol paneli, tanımlara sıkıştırılan güzellik olgusunu ve kalıpların dışına çıkabilmeyi mercek altına aldı.


Güneş Güner

MBFWI Kreatif Direktörü Güneş Güner’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelin konuşmacıları Mercedes-Benz presents MiiN by Kadir Kılıç defilesinin tasarımcısı Kadir Kılıç ve Influencer Elif Hazal Tan’dı.

Herkesin kendi bireysel farklılıklarıyla oluşturduğu zenginliğe vurgu yapan Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul’un teması KONTRAST OL çerçevesinde düzenlenen paneli yöneten Güneş Güner, gerçekliğin bugün artık yetmediğine ve koşulların ‘hiper gerçeklik’ kavramını gündeme getirdiğine değindi. Bu nedenle sosyal medyada herkesin her detayı paylaşmasıyla birlikte gerçekleri de değiştirme gibi bir eğilim olduğunu, bu değişimin insanların kendi bedenlerine kadar yansıdığını belirtti.Kişilerin kendi farklılıklarının bilincine varmasının bir değer yarattığını ifade eden moda tasarımcısı Kadir Kılıç da, her zaman tasarımlarında kendi olan kadınları hedeflediğinin altını çizdi.


Elif Hazal Tan

MiiN by Kadir Kılıç defilesinde de podyuma çıkacak olan Influencer Elif Hazal Tan ise, sosyal medyanın gelişmesiyle birlikte normatif beden algılarının yıkıldığını ve kendisinin de kitlesini bu şekilde gerçekliğe yönlendirdiğini, bu yüzden sosyal medya hesaplarında en gerçek halini korumaya özen gösterdiğini söyledi.

Panelde ayrıca, dünyaca ünlü moda markalarının bile sokak stilini podyuma taşıyarak zamanla sınırları aştığına değinen konuşmacılar, farklılıklar ve farkındalıklar sayesinde toplumdaki ön yargıların da ötesine geçildiğinin altını çizdi. Teknoloji kullanımına paralel olarak bireyselliğin arttığı bir düzende, insanların farklılıklarını da açıkça sunma ihtiyacına değinen Kadir Kılıç, fark yaratan kişilerin bir ritim oluşturduğunu ve böylece topluma kendilerini kabul ettirdiklerini açıkladı. Kalıpları yıkmanın ve kontrast yaratmanın farklı kıyafet tercihleriyle değil dünyaya farklı bir bakışla başladığına değinen konuşmacılar paneli izleyenlerin de görüşlerini alarak, toplumda kabul görmeme korkusuyla farklılıktan kaçınanların nasıl aynılaştığına da değindiler.