Genellikle kavramları ters yüz ettiği, mizahla süslediği çizimleriyle dikkat çeken Ömer Faruk Yaman, İstanbul’u biraz mola isteyen bir palyaçoya benzetiyor.

 

Tarzınızı anlatan üç kelime istesek sizden?

Biraz hayalci, biraz sürrealist ve psikolojik diyebilirim.

Bazı çizimlerinizde amineyane tabirle “kahramanların karizmasını çiziyorsunuz”. Kahraman kavramına bakışınızı öğrenebilir miyiz?

Evet, kahramanları olduğundan farklı hayal etmeye çalışmak eğlenceli bir konu.

Bu yüzden “kahraman kavramı” benim için hiç yenilmeyen birini temsil etmiyor. Onların da bizler gibi olması duygusu daha cezbedici. Kahramanlara biraz alaycı bakabilmek, onları devamlı gördüğümüz görüntü bombardımanı dışında bir yerlere sürüklemek oldukça zevkli.

Bu yüzden hepimizin başına gelebildiği gibi bazen de ben de onların “karizmalarını çiziyorum.”

İstanbul’da çizimlerinizi daha çok nerede yapıyorsunuz?

Çizimlerimi genellikle evimde yapıyorum. Bazen bir kafede kahve eşliğinde de karaladığım oluyor. Dışarı çıkarken genelde çantama da bir eskiz defteri atmayı ihmal etmiyorum.

“İstanbul” çizimlerinizde size ilham veriyor mu? Size ilham veren neler var?

İstanbul’da yaşayıp da herhangi bir konuda ilham almamak sanırım imkânsız. Muhteşem siluetleri dışında bu aralar en çok kalabalıkta koşuşturan insanların hali, tavrı epeyce ilgimi çekiyor.

İstanbul’da kendinizi hangi yakada ve hangi mekânda iyi hissediyorsunuz?

İstanbul’u genelde Anadolu Yakası’nda yaşadığımdan daha çok Kadıköy ve Üsküdar bana iyi geliyor. Karaköy ve Galata da sıkça uğradığım semtler. Ama birçok İstanbul var ve insan bazen ruh haline göre İstanbul’unu değiştirmek isteyebiliyor.

Bizim için yaptığınız İstanbul çizimi konuşsa size ve bize ne derdi?

Kocaman, büyük bir sirkin yorgun ve yaşlı palyaçosu gibi, “Lütfen! Biraz dinlenmek istiyorum artık” derdi galiba. Ama en kıymetli şeylerini de korumaya almayı ihmal etmezdi.

 

 

KİMDİR?

Ömer Faruk Yaman, 1979 yılında Samsun’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra resim ve illüstrasyon alanında çalışmaya başladı. Çalışmalarında klasik tekniklerin yanı sıra dijital teknikleri de yoğun olarak kullanmaktadır. Serbest illüstratör olarak çeşitli mecralar ve galeriler için illüstrasyon ve tasarımlar yapmaktadır.