Gezi Parkı belgeselini çekmek için Fatih Akın’dan Nuri Bilge Ceylan’a kadar pek çok yönetmenin adı geçiyor. Bakalım Gezi Parkı olaylarını gelecek nesile taşıma görevini kim üstlenecek?

2

Image 2 of 2

TARİHE NOT DÜŞMEK

Yüzlerce video görüntüsü, ses kaydı, duvar yazısı ve birbirinden yaratıcı sloganlar... Tüm bu yaratıcı işlerin heba olacağına inanmak istemiyoruz. Olayların Türk demokrasi tarihine kalın harflerle yazılacağına inancımız tam olsa da beklentimiz oldukça yüksek! Usta gazeteci Can Dündar, video linklerini tek bir sitede topladı. Yüzlerce yaratıcı işin eline ulaştığını köşesinden duyuran Dündar’ın hazırlayacağı belgeseli merakla bekliyoruz. Bu arada, başta Zeki Demirkubuz olmak üzere Nuri Bilge Ceylan, Fatih Akın, Yeşim Ustaoğlu, Tolga Örnek, Mahmut Fazıl Coşkun ve Onur Ünlü gibi başarılı isimlerden tarihe not düşmelerini bekliyoruz. Şimdi unutulmaz devrim belgeselleriyle tarihten izlenimler aktarırken, hepimize olayları kayda almak için ilham vereceğini düşündük.

Paris Komünü

Peter Watkins imzalı unutulmaz bir docudrama (tarihi bir olayın dramatize edilerek sinemasal olarak anlatılması). Yönetmen kamerasını 1871’de Fransa-Prusya Savaşı’nın son günlerinde, işçi sınıfında artan huzursuzluk üzerine Paris’te bir ayaklanmaya yol açan olaylara çeviriyor. Paris’i ve cumhuriyeti korumak için silahlı milis kuvvetleri kuran ve seçimle başa gelen devrimci “La Commune”, şehri iki ay boyunca yöneterek sosyal bir reform programı uygulamaya çalıştı. Ta ki, monarşist ulusal hükümetin kanlı müdahalesine kadar. Bu tarihi olayı yeniden canlandıran film, devrim atmosferini sahici bir biçimde yansıtıyor.

KÜBA

Emperyalizm karşıtı belgesel, kapitalist dünyada sosyalizmi inşa ederek sosyal ve ekonomik eşitlik için savaşan Küba’daki farklı kişilerle yapılan röportajları içeriyor. Çalışma, Britanya ve ötesinde Küba’nın verdiği mücadelenin ne kadar önemli olduğunu gösterirken, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonraki 50 yıllık emperyalist saldırı ve ambargoya rağmen Küba halkının ekonomilerini, anayasalarını ve yaşam düzeylerini nasıl yeniden oluşturduğunu avukat, ekonomist, öğretmen ve çiftçi gibi farklı meslek grubundan insanların ağzından aktarıyor.

BATI ŞERİA’DA DİRENİŞ

Belgesel Kasım 2012’de yapımcıların, Filistin gençliğinin direniş ruhunu canlı tutmak amacıyla Filistin Hükümeti tarafından düzenlenen ilk Filistin Ulusal Gençlik Haftası’na davet edilmesiyle başlıyor. Batı Şeria’daki geniş gruplarının yaptığı gösterilerin şiddet içermediğini sanan yapımcılar, direnişin aslında kendilerinin onay vermediği bir eylem olduğunu anlayınca belgesel ilginç bir hal alıyor. Bu durum onları, gerçek Filistin gençleriyle görüşmeye yönlendiriyor. Sonuçta yapımcılar, bu yolculuk sayesinde açlık grevlerinden cihad yanlılarının gösterilerine kadar birçok farklı direniş çeşidiyle tanışıyor.