Bildiğiniz veye bilmediğiniz üzere hem edebiyat dünyasında hem de sinemada “Young Adult” adı verilen ve genel olarak ergenlik ile yetişkinlik arasındaki yaş grubuna hitap eden alt tür, şu anda yazarlarına, yayıncılarına ve oyuncularına tonla para kazandırıyor.

distopyagal

Image 1 of 4

Çok satan Fantastik/Bilim-Kurgu romanların benzerlerine öncülük etmesi artık pek uzun sürmüyor. Yani Lord of the Rings, nasıl Game of Thrones ve Harry Potter gibi fantastik edebiyatın önünü açtıysa, Harry Potter da kendisi gibi fantastik gençlik romanlarının önünü açtı. Onun açtığı yoldan, biraz da The Vampire Diaries ve True Blood’tan araklayarak giden Twilight’ın kendisi gibi benzer doğaüstü, yaratıklı romanlara öncülük ettiği bir gerçek. Tüm bunların arasında bir yerde ortaya çıkan The Hunger Games ise yeni bir akım yarattı. Ben bu akıma “Distopik Ergen Bilim-Kurgusu” yakıştırmasını yapıyorum. Hunger Games serisinin benzeri olan romanların kendisinden önce yayınlanmış olmasının hiçbir önemi yok. Çünkü çekilmiş ve şu anda çekilen benzer yapımların hepsi Hunger Games’in başarısının kaymağını yiyor. Bu tip filmlerde ve romanlarda gözlemlediğim formül, birkaç ufak değişiklik dışında genel olarak şu:

-Her birinde muhakkak distopik ve baskılarla dolu bir evrende veya sonradan distopya olduğu ortaya çıkan bir çeşit ütopyada yaşayan bir toplum mevcut. Bunlar genelde totaliter devletin koyduğu kurallar çerçevesinde yaşamak zorunda kalan toplumlar. Ve yine her seferinde devlet “Biz burada sizin için uğraşıyoruz, nankörlük etmeyin” algısı yaratmış. Kuralların onlar için koyulduğu, kurallar olmazsa kaos olacağı ve Allah korusun, bu güzel düzenin yıkılabileceği her fırsatta vurgulanıyor.
-Rahat okunabilir bir edebil dil ve rahat anlaşılabilir bir sinema diline sahipler hepsi. Konu özünde ağır fakat işleniş gençlere çekici hale gelecek şekilde hafifletilmiş.
-Her daim bir “seçilmiş kişi”, liderlik edebilecek bir ergen ana karakterimiz var. Bu karakterin muhakkak bir sevdalığı veya aşna fişnesi var. Arada entrika katmak amacıyla bir de platonik ekliyorlar.
-Bu ergen ana karakter, başkaldırının lideri haline geliyor genelde. Fakat istemeye istemeye lider olan “outkast/dışlanmış” bir tip çoğunlukla.
-Tek kitapta/filmde olay kesinlikle ve kesinlikle bitmiyor. Mümkünse üçleme yapmaya özen gösteriliyor. Hatta üçlemenin son halkası sinemada bölünüyor. Ne kadar ekmek o kadar köfte.
-Film uyarlamalarında ergenleri sinemaya çekmek için dönemin popüler genç aktör/aktrislerinden seçmece yapılıyor (Bknz: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Shailene Woodley, Dylan O’Brien, Chloe Grace Moretz).
-Yine film uyarlamalarında muhakkak orta yaşlı/yaşlı ünlü isimler bulunuyor (Donald Sutherland, Julianne Moore, Kate Winslet, Harrison Ford, Meryl Streep, Jeff Bridges vs). Bunlar bilge kişi ya da kötü adam/kadını oynamaya bayılıyor.
Son birkaç yıl içinde türün sinemadaki macerası ise şöyle: