Bebek sahibi olmak isteyen anne baba adaylarının en merak ettikleri konulardan bir tanesi tabii ki bebeklerinin ne zaman doğacağını tahmin etmek. Zira kimisi ekonomik sebeplerden dolayı kimisi de heyecanına yenik düştüğü için bir an önce bebeğinin hazırlıklarını tamamlamak, ne zaman onu kucağına alacağını bilmek istiyor. Fakat bunun için gebelik hesaplama nasıl yapılır sorusunun da cevabını bilmek gerek.

Bazen kulaktan kulağa yayılan hesaplama yöntemlerinde hatalar ve yanlış aktarımlar ortaya çıkabiliyor. Anne adayları ise bu hesaplamalar sebebiyle hiç olmadık beklentiler içine girerek kendi planlarını yanlış şekilde düzenliyor ve daha sonra zorluklar yaşıyorlar. Negele yöntemi adı verilen bir hesaplama yöntemi ise bu sorunun ortadan kalkmasını sağlıyor ve oldukça sade bir şekilde bebeğinizin ne zaman doğacağını yani gebeliğinizin ne zaman biteceğini hesaplayabiliyorsunuz.

Fakat unutmayın, hiç bir hesaplama yöntemi %100 kesin doğru sonuçlar verememekte çünkü anne adayının fiziksel durumundan tutun da bebeğin gelişim aşamalarına kadar pek çok şey doğum gününü etkileyebiliyor. Yapılan araştırmalar 100 bebekten sadece 5 tanesini hesaplanan günde doğduğunu, diğerlerinin bir hafta önce veya sonra doğma eğilimde olduğunu gösteriyor. Bknz: http://jinekoloji.com/hamilelik-haftasi-nasil-hesaplanir

Negele Yöntemini Kullanarak Gebelik Hesaplama

Negele yönteminde gebelik hesaplamaya çalışırken ilk olarak son adetinizin ilk gününü hatırlamanız gerekiyor çünkü hesap bu gün üzerinden gerçekleştiriliyor. Son adetin ilk gününe yedi gün ekledikten sonra üç ay çıkartıyoruz ve elde ettiğimiz sonuca da bir sene ekleyerek bebeğimizin beklenen doğum tarihine ulaşıyoruz. Ancak bu şekilde anlatınca zaman zaman zorluklar ortaya çıkabildiği için bir örnek ile gebelik hesaplamanın biraz daha detaylarına inelim.
15 Nisan 2016 tarihinde son adetinizin ilk günü yaşandıysa, buna 7 gün ekliyoruz ve 22 Nisan 2016 tarihine ulaşıyoruz. Elde ettiğimiz bu tarihten 3 aylık zamanı çıkarttığımızda ise 22 Ocak 2016 karşımıza çıkacaktır. Bu son tarihe de 1 yıl eklediğimizde bu defa 22 Ocak 2017 tarihi ile bebeğimizin tahmini doğum gününü görmüş oluyoruz.
Görebileceğiniz gibi aslında gebelik hesaplama nasıl yapılır sorusunun cevabı çok da karmaşık değil. Fakat çıkarma toplama işlemleri sırasında dikkatli olmanız işinizi biraz daha kolaylaştıracaktır.
Dileyenler ise 3 ay çıkarıp 1 yıl ekleme yerine doğrudan 9 aylık bir ekleme yapabilirler. Ancak bu kadar çok ayı en sona eklemeye çalışmak bazen yanlış sonuçların alınmasına sebep olabiliyor.

Hesabı Değiştirebilen Etkenler
Gebelik hesaplama adeti düzensiz olan, yumurtlama günü değişen ve son adetinin ilk gününü tam olarak hatırlayamayan kadınlarda çok daha fazla yanlış verme olasılığına sahip olacaktır. Bu nedenle hem çeşitli adet dönemi rahatsızlıklarına karşı hem de yanlış hatırlayabilme gibi durumlara karşı dikkatli olmalı, hesap yaparken bu faktörleri de dikkate almalısınız. Elbette doğru beslenme, uyku, spor ve stressiz bir hayat da gebeliği doğru zamanda sonlandırabilmek için gerekli.