Evlerinizin evcil hayvanınız için birer zehirli madde deposu olduğunu biliyor muydunuz? Veteriner hekim Lale Engeci, evinizi dolaşmanızı ve aşağıdaki maddeleri ortalıktan kaldırmanızı öğütlüyor.

 

evimizdekizehirlergal2

Image 2 of 2

ZEHİRLENME HALİNDE İLK YAPILACAKLAR

1) Doğru bilgi: Arkadaşınızı arayıp bilgi almayın. Yanlış bilginin bazen hiçbir şey yapmamış olmaktan daha kötü sonuçları oluyor. Veterinerinizi arayın. Ne yediğini biliyorsanız söyleyin, genel durumu hakkında bilgi verin ve derhal yola çıkmaya hazırlanın.

2) Genel durum kontrolü:
* Vücut ısısı, solunumu ve kalp atım sayısı nasıl?
* Diş etlerinin rengi: Mavi, soluk veya aşırı kırmızı mı?
* Adını seslendiğinizde tepki veriyor mu?
* Gözlerinizle elinizi takip ediyor mu?
* Gözbebekleri sabit mi, büyümüş mü, küçülmüş mü?
* Sese ve ışığa aşırı tepki veriyor mu?
* Nefesinde dikkat çekici bir koku var mı?
* Ağız içinde veya dilde yanıklar olup olmadığına bakın.3) Kusturma: Her yenilen zehirli madde kusturulmaz. Liste için tabloya bakın, tabloyu her daim elinizin altında bulundurun. Bilincini kaybetmiş hayvanı kesinlikle kusturmaya çalışmayın. Kusturmanız gerektiği hallerde aşağıdaki yöntemlerden birine başvurabilirsiniz:
* Bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı tuz koyup enjektörle içirin.
* Her beş kilo canlı ağırlığı için bir çay kaşığı oksijenli su verin. Kusmazsa, işlemi 15 dakika arayla üç kez tekrarlayabilirsiniz. Hayvanın ne yediğinden emin değilseniz, kusmuğunu hekiminize göstermek üzere bir poşete koyun. Zaten bütün zehirlenmelerde kusma görülüyor, beslesem olur diye düşünmeyin. Zehirlenme belirtisi olan kusma, zehirli maddenin sisteme karıştığını ve ardından diğer etkilerin başlayacağını gösterir. Sizin kusturmanızla aynı şey değildir.

4) Süt içirme: Hayvanınız petrol türevi, asidik veya alkali maddeler yediyse (özellikle ilk 10 dakikada) ve bilinci açıksa süt içirin. Bilinci kapalı hayvana herhangi bir şey içirmeye çalışmayın zira boğulmasına neden olabilirsiniz.

5) Ateş ölçümü: Dijital termometrenin metal ucunu anüse düz sokup 45 derece eğimli hale getirin, iki-üç dakika bekleyin. Normal vücut ısısı 38-38,5 derece olmalıdır. Hayvanınızın kulakları sıcak diye ateşi var veya soğuk diye ateşi yok demeyin, dış ısı yanıltıcıdır.
* Vücut ısısı düşükse: Derhal battaniyeye sarın ve sırtına veya altına sıcak su torbası koyarak ısı desteği yapın. Sıcak su torbası yoksa şişe de kullanabilirsiniz.
* Vücut ısısı yüksekse: Hayvanı serinletin. Başını, patilerini soğuk suyla ıslatın, üzerine su serpin.

6) Solunum yollarının açılması:
* Dili dışarı çekin.
* Gırtlakta mukus, kusmuk ve yiyecek artıkları varsa temizleyin.
* Baş hafif aşağıda olacak şekilde hayvanı sağ tarafına yatırın. Bu pozisyonda bile zor nefes alıyorsa akciğerde ödem olabilir, bu durumda hayvanın oturur pozisyonda durmasını sağlayın.

7) Kalp masajı: Kalp durmalarında göğüs kafesine sol taraftan iki saniye basınç yapılıp bırakılmalı, iki saniye beklenip tekrarlanmalı. Bu işlem birkaç kez uygulanmalı.
8) Zehirli maddeden arındırma: Eldiven kullanın. Tüylere bulaşmışsa ılık suyla yıkayın, çıkmıyorsa tüyleri kesin. Ancak tüylere bulaşan kimyasal, kuru veya toz halindeyse kesinlikle yıkamayın. Bu kimyasalların reaksiyona girmesine sebep olabilir. Bunun için hayvanı iyice fırçalayıp tarayarak zehri uzaklaştırın. Elektrikli süpürgeyle de çekebilirsiniz. Petrol türevi ürünler deri ve tüylere bulaşmışsa bulaşık deterjanıyla yıkayın.

9) Gözün temizlenmesi: Gözü hemen bol suyla yıkayın. Bu işlem için göz antiseptikleri de kullanabilirsiniz.

10) Gaz zehirlenmesi: Eğer hayvan soluyarak zehirlendiyse, derhal temiz havaya çıkarın.