Barış Soydan, The Roman Yayınları tarafından yayınlanan hikâye kitabı “Kediler ve Erkekler” ile karşımızda .

Daha önce ekonomi yazıları yazan Barış Soydan, “Boruotu Cinayeti” ve “Cemaatçinin Ölümü” adlı polisiye romanlarıyla edebiyata göz kırpmıştı. Soydan yeni kitabında erkeklerle kediler arasındaki dostluk, yoldaşlık ve sırdaşlık ilişkilerini anlatıyor. Üniversiteden politik nedenlerle kovulduktan sonra çareyi Bandırma’ya otuz üç kilometre mesafedeki rüzgâr santralinde bekçilik etmekte bulan Kerem’in yeni doğum yapan Roza’yla dostluğu, cezaevinden ayakları tutmaz, gözleri görmez halde çıkan Wernicke-Korsakoff hastası devrimci Adnan’ın yavru kedi Tarçın’la yoldaşlığı, karısını beklenmedik bir anda kaybeden işhanı kapıcısı Salih’in mahallenin kabadayı erkek kedisi Şaban’la sırdaşlığı “Kediler ve Erkekler”de anlatılan hikâyelerden birkaçı.

Barış Soydan, “Biz erkeklerin kedilerden öğreneceği çok şey var,” diyor kitabın arka kapak yazısında, “Kibarlık, merak, düşmeyi bilmek, boyun eğmemek, gerektiğinde burnunun dikine gitmek, icabında çekip gitmek, sürüden ve sürülerden uzak durmak, tasma takılmasına direnmek, özgürlükten vazgeçmemek… Bu kitap kedilerle aramızdaki yoldaşlık ilişkisinin hikâyesi. Daha doğrusu hikâyeleri.”

Soydan’ın bu hikayedeki kedileri, zaman zaman kahkaha attırabilecek kadar komik olabiliyorlar. Çizmeli Kedi masalının çağdaş bir uyarlaması olan hikâyede olduğu gibi.

“Kediler ve Erkekler”, karanlığın ve hoyratlığın hüküm sürdüğü bir dönemde insanın içini ısıtan bir kitap…