Merak uyandıran, sizi bilgilendiren ya da yeni ufuklar açan bir kitap arayışınız varsa, yeni çıkan bu kitaplara bir şans tanımanızı öneririz.

GENÇ BEYİNLER
Yaşlanmayan Zihin

İki haftada daha genç bir beyne sahip olma fikri, biraz gerçeküstü geliyor değil mi? İnsan davranışları üstüne uzman olan Dr. Gary Small ve Gigi Vorgan, hafızamızı canlı tutmanın yollarını “Yaşlanmayan Zihin” kitabında okuyucuyla paylaşıyor. Tıptaki son gelişmeleri işlevsel stratejilere ve egzersizlere dönüştürüp bize yaşlanmayan bir zihin için uzun soluklu yöntemler sunuyorlar.
Gary Small, Gigi Vorgan, Doğan Kitap, 324 s.

KİM DEDİ?
O Laf Hemingway’in Değil

Picasso bunu söylemedi. Balzac bunu yazmadı. Edison aslında bunu söyledi. Kafka bunu yazmadı. Bill Gates bunu söylemedi. Martin Luther King bunu tekrarladı. Muhammed Ali bunu kullandı. J. K. Rowling bunu söyledi. Nietzsche bunu da yazmadı. O laf John Lennon’ın değil. O laf Woody Allen’ın. Banksy bunu dedi. Ne Shakespeare ne de Picasso bunu yazdı. Konfüçyüs bunu söylemedi… Kafanız karıştı değil mi? İşin doğrusunu, özdeyiş dedektifi Garson O’Toole açıklıyor. Yaygın bir şekilde, farklı isimlere atfedilerek kullanılan özdeyişlerin peşine düşen O’Toole, birine ait olduğunu sandığımız bir özdeyişin gerçekte bambaşka birine ait olduğunu ya da sözün zannedildiği kadar afili olmadığını, ulaşılabilecek en eski kaynakları referans göstererek belgeliyor. Alıntı bombardımanına tutulduğumuz bir çağda, sözün kıymetini bir kere daha hatırlatan, gerçeği düzmeceye tercih eden bütün okurlara ilham veren bir kitap.
Garson O’Toole, Karakarga Yayınları, 376 s.

İLGİNÇ BİLGİLER
Nasıl Bilirdiniz?-Tarihsel Şahsiyetlerin Sıra Dışı Özellikleri

Cahillikler Kitabı‘nın yazarları John Mitchinson ve John Lloyd, tarihe damgasını vurmuş 68 ismin bilinmeyen ve bir o kadar da ilginç olan özelliklerini bu kitapta bir araya getiriyor.
Birbirinden ünlü hayatlardan kesitler sunulan kitapta, bu ünlülerin bugüne kadar hiç duyulmamış özelliklerinden bahsediliyor. Seks meraklılarından maymun besleyenlere, sahte kimliklerle insanları dolandıranlardan değerleri ancak ölümlerinden sonra anlaşılanlara… Karl Marx, Oliver Cromwell, Florence Nightingale, Nikola Tesla, H. G. Wells, Cengiz Han, Benjamin Franklin, Sigmund Freud, Leonardo Da Vinci bu isimlerden sadece birkaçı.
Neymiş bu ilginç bilgiler?” diye soruyorsanız, küçük bir ipucu verelim: Tesla’nın en ciddi aşk ilişkisi bir güvercinleydi.
John Mitchinson, John Lloyd, Alfa Yayınları, 400 s.

DİSTOPYA SEVENLERE
Y

Cem Akaş’ın kısa bir süre önce yayımlanan ‘Y‘ adındaki distopik romanı, Y kromozomunun yeryüzünden silinmiş olduğu, artık yalnızca kadınların yaşadığı bir dünyada geçiyor. İşte böyle bir dünyaya gözlerini açan Constantine’in öyküsü sürükleyici bir dille anlatılıyor. İki kadın tarafından evlat edinilen bu erkek çocuğun başına bir şey gelmemesi için kız gibi yetiştiriliyor, ancak yaşı büyüdükçe bu durumu kontrol altında tutmak daha da zor bir hal alıyor.
Cem Akaş, Can Yayınları, 176 s.

EKRANA HAPSOLMAYIN
Çocukları Sanal Dünyada(n) Koruma Kılavuzu

Akıllı telefonlar, internet, sosyal medya ve sanal oyunlar getirdiği kolaylıkların yanında birçok risk ve tehlikeyi de barındırıyor. Bağımlılık başta olmak üzere çocuğunuz ve sizde dahi ciddi psikolojik rahatsızlıklara neden olabiliyor. Ekranın bizleri ve çocuklarımızı esir almamasını önlemek hiç de kolay değil. Sanal dünya gerçeğini anlayarak, onu hayatımızdan tamamen çıkarmanın mümkün olmadığı bilinciyle yazılan bu kitap, akıllı telefonlarımızla aramızdaki mesafeyi koruyabilmemiz için işe yarar yollar sunuyor.
Cansel Poyraz Akyol, Mehmet Şakiroğlu, Hayy Kitap, 176 s

ZİHİN AÇICI
Dünyanın Kıyısında Dans

Kısa bir süre önce hayata veda eden Ursula K. Le Guin’in ‘Dünyanın Kıyısında Dans‘ kitabında, feminizm, edebiyat, seyahat ve sosyal sorumluluk başlıkları altında toplanan 50 metne yer veriliyor. Yazar, modern edebiyattan menopoza, ütopya düşüncesinden rodeoya, aile planlamasından sansüre, J.R.R. Tolkien’den Italo Calvino’ya kadar çeşitli fikirlerini güçlü, kıvrak ve oyunbaz bir üslupla bir araya getiriyor.
Ursula K. Le Guin, İthaki Yayınları, 456 s.

GÜNÜMÜZ GERÇEĞİ
Kesinlikle Bipolar

Eğer savaş sonrası dönem ‘kaygı çağı‘ ve 80’lerle 90’lar da ‘antidepresan çağı‘ olarak görülüyorsa, şu anda da ‘bipolar çağı‘nı yaşıyoruz. Bipolarlıktaki bu patlayış nasıl açıklanabilir? Gerçek bir teşhisten mi bahsediyoruz, yoksa ilaç sektörünün büyük bir pazarlama kampanyasından mı? Bu soruları keşfe çıkan Darian Leader, karmaşık birçok ruhsal meseleye toptan verilen ‘bipolar‘ cevabına meydan okurken, bir yandan da okuru maninin ve depresyonun inişlerine ve çıkışlarına dair yeniden düşünmeye davet ediyor.
Darian Leader, Aletheia Kitap, 140 s.