Gaia Gallery’nin 10 çağdaş sanatçıyı konuk ettiği grup sergisi #Gaiaonpaper’daki çalışmasıyla 11 Temmuz’a kadar tarihi Elhamra Han’da sanatseverlerle buluşan Arda Yalkın, çağa ayak uydurmuş. Çizimlerini notepad ile yapan ve mobilize olmayı tercih eden Yalkın, günün büyük bir bölümünü bilgisayar başında çalışarak geçiriyor. Yalkın’ı en çok şaşırtan şey ise garipliklerle dolu dünyada “ilham gelmiyor” diye dolanan sanatçılar…

defterg

Defterinizi nereden aldınız?
Klasik defter kullanmıyorum. Benim defterim bir kaç cihaz ve yazılımın birleşimi diyebilirim.

Sizin için defterin anlamı nedir?
Günümün büyük bölümü bilgisayarda çalışmakla geçiyor. Defterim olarak nitelendirdiğim ekosistemde tüm eskizlerim, fikirlerim, ilham aldığım, beğendiğim şeyler kayıtlı, dolayısıyla anlamı çok büyük.

Defteriniz her zaman yanınızda mıdır, olmadığında kendinizi nasıl hissedersiniz?
Mobil cihazlar sayesinde her zaman yanımda. Açıkçası online olmadığım zamanlarda bir tür tedirginlik yaşadığımı söyleyebilirim. Elbette elim ayağıma dolanmaz ama tüm bilgilerim yanımda olunca kendimi daha rahat hissederim.

Nasıl bir defter kullanıcısısınız?
Düzenli.

Ne zaman ilham gelir ya da hangi zaman aralığında çalışırsınız?
Hiç “kahretsin, çok kısır günler geçiriyorum” dediğim olmadı. Aklımda sürekli yeni fikirler var. Yeni teknikler, yöntemler. Hatta yaşadığımız imgelerle, garipliklerle dolu dünyada “ilham gelmiyor” diye dolanan sanatçıların olması beni çok şaşırtıyor.

Defterinize dokunabilecek veya dokunamayacak kişiler var mıdır?
Aslında stüdyomdaki bilgisayarların şifresini bilen herhangi birisi dokunabilir. Yani pratikte sadece bir kişi… Ayrıca sosyal medyayı kullanarak bunların bir kısmını zaten herkesle paylaşıyorum.

Defterinize yazılabilecek en güzel ve en kötü şey?
Bir sürü şey olabilir…

Kimin defterine bir şeyler karalamak isterdiniz?
Kimsenin özel alanına girmek istemem. Yaptığım ya da yazdığım bir şeyin görülmesini istersem mail gönderirim büyük ihtimalle.

Eski ve yeni sanatçılardan birinin eskiz defterini görmeniz mümkün olsa bu kim olurdu?
Jimi Hendrix (bir kısmını gördüm) ve Leonardo da Vinci (gördüm).

Defterinize ulaşılabilecek bir adres vermek ister misiniz desek…
Merak edenler
ardayalkin.com’dan sosyal medya hesaplarıma ulaşabilir.