Y kuşağı ile başlayan e-hayat dinamikleri, Amazon’u orman adı olarak değil dünyanın en güçlü e-ticaret sitesi olarak markalaştırdı.

Amazon 1995’te kurulduğunda sadece kitap satan bir web sitesiydi. Kuruluşundan sadece bir ay sonra şirket 40 farklı ülkeye kitap yollamıştı. 1996 yılına kadar 15,7 milyon dolar gelir elde etti, 1999 yılına kadar ise 20 milyondan fazla ürün sevk etti. Bu küçük e-ticaret sitesi, bu ay ilk kez 350 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı Amerika’nın 2017’de toplam e-ticaret satışlarının yaklaşık yüzde 44’ünü oluşturan dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden biri haline geldi. Seattle’da kurulan garaj girişimlerinden çok farklı gibi görünmemesine rağmen onca rakibin arasından sıyrılmayı başardı. Amazon, aynı Apple’da olduğu gibi bir davranış şekli değişimi yaşattı, alışkanlıkları değiştirdi. Ürün satmanın çok ötesinde bir yaklaşımla alışveriş anlayışımızı değiştirdi.

Amazon ile geçtiğimiz günlerde bir proje kapsamında çalışma fırsatı buldum. Bu başarının en önemli parçaları olduğunu düşündüğüm noktaları özetlemek isterim.

1-Tam bir “Ölmek var dönmek yok” zihniyeti
Amazon’un kârlı olmadığı zamanları gerçekten hatırlayan var mı? Yatırımcılar Bezos’u geri dönüşü görmeden çok uzun bir süre önce uyarmışlardı. 1997’de, Inc. Dergisi Amazon’un çok uzun bir süre kâr edemeyeceğini söylemişti. “Ölmek var dönmek yok” zihniyeti şirketin ilk kârını yayınladığı 2003 yılına kadar yeni stratejiler yaratılmasını sağladı.

2- Müşteri odaklı olmanın kitabını yazarlar
Her şirket söylemlerinde müşteri odaklı ancak Amazon’un temel var oluşu ‘’Müşteri Memnuniyeti’’ üzerine kurulduğunu hissettiren bir şirket olması. Kullanıcıların paketleri takip etmek ve sipariş edilen ürünleri hızlı bir şekilde iade etmek veya takas etmek için kullanabilecekleri ve çevrimiçi alışveriş deneyimlerine kolaylık getiren bir dizi faydalı araç geliştirdi. Amazon’un Müşteri Hizmetleri Ekibi, müşterilere yönelik sorunları önleme ve hızlı bir şekilde çözülmesi konusundaki kararlılığından dolayı birçok ödül kazandı. Sosyal medya, Amazon’un müşteri hizmetlerinin kalitesini arttırmak için kullandığı güçlü bir diğer araç. Doğru yapıldığında, sosyal medya kanalları, e-ticaret işletmenizin müşteri kaygılarına hitap etmesine ve markanızı savunan sadık ve tutkulu takipçilerin sağlam temellerini oluşturmasına yardımcı olabilir. Müşterilerinin gözünde bu e-ticaret sitesi sadece alışveriş için girdikleri bir kanaldan çok onlara vizyon veren, onlarda merak uyandıran, hoş zaman geçirmelerini sağlayan bir marka. İhtiyacım olmasa da girerim diyen sadık müşteri oranı çok yüksek. Site samimiyet anlamında da fark yarattı. Komik yorumlara göz atabiliyorsunuz. Tüm günü ekranı kaydırarak Haribo şekersiz ayıcık, sakız veya bir galon yağlı sütle ilgili yorumlara bakarak geçirebilirsiniz. Bazı komik yorumlar/eleştiriler samimiyeti size yansıtıyor.

3-İnovasyon
Amazon’un başarısı elbette ki büyük ölçüde CEO’su Jeff Bezos’un öncülüğünü yaptığı yenilikçi teknolojiler ve uygulamalardan kaynaklanıyor. Mesela Amazon’un etkileyici sesli komut cihazı olan Echo’yu düşünün. Yankı, şarkı çalmak, favori spor takımlarını araştırmak ve hatta birkaç konuşulan kelimeyle hava durumunu kontrol etmek için kullanılabiliyor. Bu yenilikçi teknoloji, e-ticaret devi için muazzam bir yatırımdı. Sadece 2017 yılında 22 milyondan fazla Echo birimi satıldı.
Amazon’un ilerici zihniyeti her zaman meyve vermez, ancak Echo gibi başarılar, inovasyonun e-ticaret şirketleri için etkileyici sonuçlar doğurabileceğinin kanıtı.

4) Çeşitlilik
Online satış yapan bir kitapçı olarak yola çıkan Amazon, bugün çorbadan fındığa kadar her şeyi kullanıcılarına sunuyor. Site bir sebze çorbası araması için 3 binden fazla seçenek listeliyor. “Fındık” terimini aradığınızda 37 binin üzerinde sonuç görüyorsunuz. Amazon’da bugün müzik, kitap, elektronik, sağlık ve güzellik, otomotiv, market ve giyim ürünleri bulabiliyorsunuz. İşletme sahipleri, IT desteği, mobilya montajı ve hatta A / V hizmetleri almak için Amazon’un profesyonel ağıyla sözleşme yapabiliyor. Tekliflerini çeşitlendirerek, Amazon sürekli erişim ve alaka düzeyini artırıyor. Amazon şu anda etkileyici bir şekilde 3,6 milyar backlink ve 3,8 milyon referans alanına sahip. Oldukça çeşitlendirilmiş bir bağlantı portföyü, başarılı bir SEO kampanyası için çok önemli bir rol oynar.

5) Son kullanıcı deneyimi

Güçlü bir UX, e-ticaret müşterilerinin aradıklarını daha kolay bulmasını ve daha fazla satış yapılmasını sağlar. İşte bu yüzden Amazon, kullanıcı araştırma ve etkileşim tasarımından web geliştirmeye kadar her alanda profesyonellerden oluşan eksiksiz bir UX ekibi kullanıyor. Bu UX uzmanları müşteri dönüşümlerini yönlendiren kesintisiz kullanıcı deneyimleri oluşturmak için Amazon’un mühendisleri ve ürün yöneticileri iş birliği içinde hareket ediyor.

6) İçerik ve tasarımı birleştirmek
Uzun kuyruk içeriğinin, e-ticarette SEO’nun büyük bir parçasını oluşturması bir gerçek. Arama motorlarındaki bir sayfanın görünürlüğünü artırmak için anahtar kelime bakımından çok zengin bir listeye ihtiyacınız var. Bu nedenle, Amazon ürün sayfalarında uzun ürün açıklamaları ve “Sıkça Sorulan Sorular” kullanıyor. Ancak, Amazon’daki herhangi bir ürün sayfasına göz atın. Bu uzun kuyruk içeriğinin akışını veya UX’sini olumsuz etkilemediğini fark edeceksiniz. Amazon’un ürün kopyası, önemli “Sepete Ekle” ve “Şimdi Satın Al” düğmeleri gibi butonlardan daha etkili. Tasarımın ve içeriğin kusursuz bir şekilde birleştirilmesi, Amazon sayfalarının alakalı web trafiğini çekip dönüştürmesini sağlıyor.

7-Amazon e-ticaret niyetlerinde hem ilk duraktır hem son duraktır
Alışveriş yaparken, ilk durağınız olur.

Bir şey satın almayı planladığınızda kendinizi Amazon’a bakarken mi buluyorsunuz? Yalnız değilsiniz. Bazı araştırmalar Amazon’un tüketicilerin ilk durağı olduğunu gösteriyor. Birinde, alışveriş yapanların neredeyse üçte birinin önce yorumlara ve fiyatlara bakmak için Amazon’a girdiği belirtiliyor.

 

Son durağınız olur.

Showroom mu diyorsunuz? Sanki fiziksel bir mağazadaymışsınız gibi bir ürünü bulmak ve daha ucuza alıp alamayacağınızı görmek için çevrimiçi olmak? Amazon’un başlangıçtaki düşük fiyatları hem sitenin popülaritesinin hem de genel olarak showroom’unu artırmaya yardımcı oldu. Nebraska Furniture Mart destekli Kohl’s ve Berkshire Hathaway gibi bazı mağazalar, dinamik fiyatlandırma sunan Amazon gibi çevrimiçi rakiplerine ayak uydurmak adına dijital fiyatlandırma ekranları sundu.