Gürültüsüne rağmen sessiz bulduğu İstanbul’a çizimiyle hayat veren Uğur Altun, illüstrasyonuyla anlatmak istediği birçok şeyi bir arada sunuyor.

altununistanbulugal

İstanbul’un nereleri sizin mekânınız?

Anadolu Yakası’nda büyüyen biri olarak Beyoğlu’nun hareketliliği ve karmaşası bana hep çekici gelmiştir. Oraya buraya, amaçlı veya amaçsızca koşuşturan insanları gözlemleyebileceğiniz birkaç yerden biri Beyoğlu. Son zamanlarda Galata’nın yakınlarında yeni bir kafe keşfettim. Terasında saatlerce oturup insanları izlemişliğim vardır. Sanırım “Burası benim mekânım” diyebilirim.

Kendinizi en iyi hissettiğiniz ve kendinizi ait hissettiğiniz yerler neresi ve neden?

Beyoğlu ve çevresi diyebiliriz. Gürültüyü ve kalabalığı seviyorum. Özellikle günün herhangi bir saatinde sokak müzisyenlerini dinleyebilir, sergileri gezebilir veya insanlarla sohbet edebilirsiniz. İnsanları dinlemeyi ve hiç tanımadığım insanlara bir şeyler anlatmayı seviyorum. Gürültüye doyduğunuz zaman, kaçmanıza ve uzaklaşmanıza yardımcı olan güzel ara sokakları da var Beyoğlu’nun. Bu yüzden kendimi en iyi hissettiğim yer Beyoğlu ve çevresi.

Şehre nereden bakıyorsunuz?

Aradan.

İstanbul sizin için nasıl bir şehir ve siz bu şehri nasıl, kiminle yaşıyorsunuz?

İstanbul gürültüsüne rağmen sessiz bir şehir… Konuşmaya bir başlasa sanki hiç susmayacak. İki yakanın yükünü sırtlanmış, ayakta duruyor. Yeşili az, grisi bol bir şehir benim için. Zıtlıklarla dolu. Rutinin dışında belirlediğim kaçış noktaları var bu şehrin. Zaman buldukça oralarda vakit geçiriyorum.

İstanbul’da sevdikleriniz ve sevmedikleriniz?

Trafik sıkıntısını azaltan deniz ulaşımı kaçış noktalarımdan biri. O yüzden vapurunu çok seviyorum. O kadar büyük ki hemen kaybolabiliyorum. Kısa bir süre sonra yolumu buluyorum. Kısacası saklambaç oynayabileceğiniz nadir şehirlerden biri İstanbul. Enerjinizi alıp götüren bir trafiği var maalesef. Araba kalabalığını ve korna sesini sevmiyorum.

 

 

KUTU:

UĞUR ALTUN KİMDİR Uğur Altun 1987’de Rize’de doğdu. Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nden 2012 yılında burslu mezun oldu. Okul yıllarında dergilere illüstrasyonlar hazırladı. Aynı zamanda Avrupa Demiryolları için faaliyet raporu, kurumsal broşür gibi tasarım çalışmaları yaptı. 18. İzmir Avrupa Caz Festivali Afiş Yarışması’nda posteri sergilendi. Stajlarını McCann Erickson Sırbistan ve İsviçre’de tamamladı. 2012 yılında okul projesi için illüstrasyonlarını yaptığı Nasrettin Hoca kitabı GMK (Grafikerler Meslek Kuruluşu) tarafından illüstrasyon kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. Şu anda yayınevlerine ve dergilere illüstrasyon çalışmaları hazırlıyor.