İsmini semtteki Sarkis Balyan imzalı sıra evlerden alan Akaretler bu günlerde bir dönüşüm geçiriyor. Yelda İpekli süreci, bu hareketin arkasındaki Yiğit Sezginle konuştu.

Place Vendôme tarihi dokusu, şık mağazaları ve restoranlarıyla Paris’in şık mahallelerinden biridir. Benzetmeleri sevmem ama Akaretler’de geçirdiğim gece tarihi dokusu ve mağazalarıyla bana tam da bu bölgeyi anımsattı. İsmi, kiraya verilerek gelir getiren mülk anlamında ‘akar’ kelimesinden gelmektedir. ‘Akaret’ ise akar kelimesinin çoğuludur. Ülkemizin ilk toplu konut projesi olarak tanımlanan ve Sarkis Balyan imzalı binalar İstanbul gece hayatının en popüler adresi olmaya aday. Şimdiye dek geçiş bölgesi olarak kullanılan Akaretler, ikinci Abdülhamit tarafından saray görevlileri için yaptırılmış. Bir başka rivayet ise Sultan Abdülaziz’in, Beşiktaş Pazariçi’nde çıkacak bir yangının İstanbul’un poyrazı ile birleşerek kolayca ve süratli bir şekilde saraya sıçrayabilme ihtimaline karşı koruyucu olması için yaptırıldığı yönündedir.

Buradaki ruh, vaat nedir bize anlatır mısın?
Akaretler deyince aklıma; yenilikçi ve sürprizlerle dolu bir semt geliyor. Tarihi dokusunu koruyan; genç, dinamik, kalabalık ve eğlenceli, aynı zamanda mahalle kültürünü yaşatan, keşfedilmeye hazır restoranlar ve lokal, tasarım ürünler satan mağazalara sahip bir bölge. Akaretler Sıra Evler ile Avrupa’nın en güzel merkezlerine yeni bir sayfa ekledik. Bu tarihi semtin vaatleri saymakla bitmez. Akaretler’de İstanbul’un en iyi cheesecake’ini, en iyi hamburgerini, en iyi mezecileri ve meyhanelerini keşfederken, W Lounge’de ve No Fish Today’da özgün, genç ve dinamik performanslar izleyebilir, İstanbul’un en modern kitapçılarından birinde vakit geçirebilirsiniz. 290 Square Meters Akaretler’deki en özel tasarım mağazalarından biri olarak öne çıkarken yakın zamanda kapılarını açacak Les Benjamin ise hiç şüphesiz semtin vazgeçilmezleri arasına girecektir. Günde 25 – 30 bin kişinin geçtiği Akaretler’i Berlin’e çok benzetiyorum; çevresinde yedi üniversite olması sebebiyle gelecek vadeden yenilikçi gençler, sanatçılar, beyaz yakalı çalışanlar gibi renkli kitlesiyle, ruhu olan bir semt. İstanbul’un en merkezi yerinde günden güne popülaritesi artan Akaretler, küçük sokaklarında yer alan butiklerden ana caddesindeki tasarım okuluna kadar yeniliklere ev sahipliği yapmaya devam edecek. Vapur iskelesi, dolmuş durakları ve otobüs güzergâhı itibariyle kesişme noktası, tüm İstanbul’un geçiş alanı olarak da tanımlayabiliriz.

Semt markalaşmasına çok inanıyorum. Akaretler bir marka semttir diyebilir miyiz?
Semtlerin markalaşmasına ben de yürekten inanıyorum. Bu kadar muhteşem bir muhiti, bir alışveriş merkezi gibi düzenli tutma ve galeri gibi sergileme ihtimaline sahip olabilmemiz bizim en büyük şansımız. Serdar Bilgili’nin yıllar önceki vizyonuyla şehrimize, ülkemize kattığı Akaretler Sıra Evler, dünya trendleriyle aynı paralellikte özgün, dinamik, sanatın, eğlencenin, kültürün yanı sıra mekânların da nabzını tutmamızı sağlıyor. Beşiktaş’a ve Akaretler’e bağlanan birçok sokağa ruh ve kimlik kazandıran bir markayız artık. Tabii işin en önemli kısımlarından biri de markayı korumak, doğru anlatmak ve sürdürebilir olabilmesi için çok çalışmak. Bu yüzden bütün strateji ve aktivitelerimizi önceden belirliyor, sadece ülkenin değil, Avrupa’nın ve dünyanın da nabzını yokluyor, yenilikleri takip ediyoruz. Bütün iletişim kanallarımızı açık tutarak, ekibimle bu doğrultuda çalışmalar yapıyoruz.

Bu kış bu sokaklarda neler yaşanacak?
Bir sokak festivali ile başlayacağız yola… Festivalin yanı sıra Türkiye’nin kültür varlıklarından Füreya Koral’ın sergisi Akeretler’de. Vakko Esmod’un tasarım okulu, Waldorf yaklaşımından aldığı ilhamla açılan Her Çocuk Bir Evren Çocuk Yuvası ile eğitim ve sanata, W Lounge ve No Fish Today’da durmaksızın süren konserler ve etkinliklerle eğlenceye katkıda bulunacağız. Akaretler için en önemli yeniliklerden bir tanesi de, Türkiye’den dünyaya açılan ve uluslararası başarı yakalayan Les Benjamin’in açılışı olacak.

1 2