Sabaha kadar müzik, çamurlar içinde dans, Güney Fransa sahillerinde yat partileri, sanat eserleri arasında sosyalleşme… 365 gün ve sayısız festival… Dünya turuna kim hayır diyebilir?

 

488-bg-efTptPsmfaUEAvA-(1)

Image 1 of 6

Baştan belirtelim yazının dünyanın saklı kalmış, bilinmeyen cevherlerini gün yüzüne çıkarmak gibi bir kaygısı yok. Aralık sonu, Ocak başı… Yıl bittiğinde o listeyi hangi ölçüde tamamlamış olduğumuz tartışılır ancak bu tarihlerde birer “bucket list” hazırladığımız gerçeğini göz ardı etmemek gerekiyor. Şubatta Berlinale ile başlayan serüven aralıkta Art Basel Miami ile sonlanıyor. “İki dil, bir bavul (yazar burada yüklü miktarda sahip olması gereken parayı göz ardı ediyor) yeter” diyorsanız, biz dünyayı gezmeye hikâye toplamaya başlıyoruz. Ajandalarınıza bu tarihleri mutlaka not etmenizde fayda var; sonra kaçırırsanız bize kızmayın.

BERLINALE
5 - 15 ŞUBAT
Daha önce Darren Aronofsky’nin jüri başkanlığını yapacağı duyurulan festivalden Aralık ortası itibariyle filmlerle ilgili bilgiler de gelmeye başladı. Festivalde karşımıza çıkacak filmlerden bazıları şunlar: “The Bunker”, “Spiderwebhouse”, “Homesick”, “Wanja”, “Sibylle”, “A Perfect Place” ve “I Remember”. Wim Wenders’ın da Altın Ayı ile ödüllendirileceği festivalin programıysa bu satırları okuduğunuz sırada belli olacak.

ART BASEL
15 MART - 6 ARALIK
Serüven 15 Mart’ta Hong Kong’da başlıyor ve üç gün devam ediyor. 18 - 21 Haziran tarihlerinde Avrupa’ya, İsviçre’nin Basel kentine geliyor. Ve kapanış 3 - 6 Aralık tarihlerinde Kuzey Yarım Küre soğuktan donarken Miami sahillerinde yapılıyor. Yılın en büyük sanat olaylarından olan bu fuarlar, uluslararası küratör, galerici, sanatçı ve koleksiyonerleri yerel sektörle bir araya getirdiğinden, bilgi ve maddi anlamdaki alışveriş açısından epey önemli. 1970 yılında üç sanat simsarı tarafından kurulan Art Basel’in başkenti Basel olarak gösteriliyor ve en yüksek katılım da zaten burada gerçekleşiyor. Basel’in başkent olmasına takılmayın, her şehrin tadı ayrı güzel.

COACHELLA
10 - 19 NİSAN
Tam adıyla Coachella Müzik ve Sanat Festivali Vadisi. Nisan ayında iki hafta sonu üst üste düzenlenen festival, bu yıl 10 - 12 ve 17 - 19 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek. Festivalin line-up’ı daha belli olmasa da öncelikli bilet satışları çoktan tamamlanmış durumda. Hipster’ların ve A takımı Amerikalı ünlülerin akın ettiği festival, iyi müzikten fazlasını sunuyor. Kaliforniya, 70’lerin özgür ruhu, dönme dolapların heyecanı ve palmiyeler. En kötü gününüz böyle olsun.