Şehrin üç farklı noktasına yayılan ve Yedinci Kıta temasıyla gerçekleştirilen 16. İstanbul Bienali, bu başlığını Pasifik Okyanusu’nda yüzen devasa atık yığınından alıyor. Bienal kapsamında Opti ile Pesi: Bu Dünya Hepimizin başlıklı kitap da ücretsiz olarak minik sanatseverler ile buluşuyor.

Yekta Kopan’ın metinlerini yazdığı, Gökçe Akgül’ün çizimlerini gerçekleştirdiği Opti ile Pesi: Bu Dünya Hepimizin kitabı, çocuklara ‘yedinci kıta’yı anlatırken bir yandan da çevre bilinci kazandırıyor. 2017 yılında 15. İstanbul Bienali için yayımlanan Opti ile Pesi: Komşuluk Şarkısı öyküsünün devamı niteliğinde olan bu kitap; çocuklara sergi mekanlarını ve sanat eserlerini anlatırken, iklim hareketleri konusunda da bilgiler veriyor. Bu kitapta karşımıza çıkan işler arasında Monster Chetwynd’den Hibrit Yaratıklar, Charles Avery’den İsimsiz, Suzanne Husky’den Yeniden doğma, Eva Koťátková’dan Empatiyi Yeniden Kurma Makinesi ve Müge Yılmaz’dan On Bir Güneş yer alıyor.

Komşuluk Şarkısı’nda çocuklara merhaba diyen iki martı bu kez de 16. İstanbul Bienali’nde bir yolculuğa çıkıyor. Ama onlara biri daha eşlik ediyor: Güvercin Greta. Birlikte doğayı temizlemek için harekete geçen bu hayvanların merak uyandırıcı hikayesini anlatan kitap, Opti ve Pesi’nin oyunlar oynayarak uçmasıyla başlıyor. Ardından Güvercin Greta onları bienal mekanlarından biri olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ne götürüyor. Güvercin Greta, ismini Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen İklim Zirvesi’nde yaptığı duygusal konuşmayla da gündeme gelen 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg’ten alıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Feyza Çorapçı danışmanlığında, Burcu Ural Kopan’ın yayın yönetmenliğinde hazırlanan bu kitap, keyifli çizimleri ve eğitici metinleriyle çocukların bilgi dağarcığını geliştirirken; bize de dünyayı kurtarmak için bir an evvel harekete geçmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. Çocuklara kuşların hangi sesleri çıkardığını da öğreten bu kitap, bienalin minikler için kuşkusuz ki en değerli armağanı.