Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve Grand Pera’nın ile TÜRSAK Vakfı’nın “Çünkü hayaller uçar, sınır tanımaz” sloganıyla düzenlediği 14. Çocuk Filmleri Festivali’nin açılış töreni gerçekleşti.
 
Sunuculuğunu oyuncu Ceren Benderlioğlu’nun üstlendiği Grand Pera Emek Sahnesin’de gerçekleşen törende konuşma yapan Türsak Vakfı Başkanı Fehmi Yaşar konuşmasında çocuklarımızı sinemayla buluşturmak adına böyle etkinlikler düzenlemek Türsak Vakfı için çok değerli olduğunu dile getirdi. Yaşar, sözü Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a bıraktı. Misbah, konuşmasında Türsak Vakfı’nın Beyoğlu’nun bir parçası olduğunu ve çocuklar için güzel işler çıkardığını dile getirdi. Misbah sözlerine festivalin “Çünkü hayaller uçar, sınır tanımaz” sloganıyla devam ederek, festivalin amacının hayal kurmayı, geleceğe ait hayallerini bugünden olgunlaştırmak olduğunu, ifade etti.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’dan sonra sahneye çıkan İstanbul Kültür Turizm Müdürü Dr. Çoşkun Yılmaz ise “Ben çocukların güçlü bir dünyası oluşacağına ve burayla ilgili çok önemli yer tutacağına inanıyorum. Sizden bir şey istiyorum; Sinemadan çıkınca defterlerinize izlediğiniz filmle ilgili 3 cümle yazınız. Sonra da hikayelerinizi Belediye Başkanımıza gönderiniz.” diyerek çocuklardan söz aldı.14. kez düzenlenen Çocuk Filmleri Festivali’nin “En iyi Filmi”ni bu yıl da her sene olduğu gibi festivalin Çocuk Jürisi seçerken, açılış töreni öncesi Jüri Üyesi Çocuklar, Gazeteci, Yazar Oya Doğan’ın mentörlüğünde gerçekleştirdiği “Nasıl Bir Jüri Üyesi Olunur?” konulu atölye çalışmasına katıldı. Çocuklar daha sonra, izledikleri 5 filmi değerlendirerek; yönetmenliğini Michal Zabka’nın üstlendiği “Bir Yılbaşı Hikayesi” filmini birinci seçtiler. Birinci seçtikleri filmi sahneye çıkarak açıklayan çocuk jürisi birinci seçme gerekçelerini birer cümle ile seyircilere açıklayarak kendileri duyurdular.

 Uluslararası ödül almış film gösterimlerinin yanı sıra ünlü oyuncu ve yazarlar ile birçok atölyenin de gerçekleşeceği festivalde 3 gün boyunca çocuklar, film seanslarında, filmlerin anlatımını “Masalcı Abla” Fulya Aksular ve Sinem Yener Ekşioğlu’ndan dinlerken, Güner Koralı ve Rüzgar Koralı yöneticiliğinde, dünyanın ilk hareketli film oynatma tekniği olan “Stop Motion Atölyesi”ne ve Posta Gazetesi Yazarı Derya Özel’in yöneticiliğinde bir tutam teorik bilgi, bir tutam dil bilgisi ve bolca hayal gücüyle, çocuklara kendi dünyalarını kağıtlara aktarmanın kapısını aralayacak “Yazarlık Atölyesi”ne katılacaklar.

Çocukların sinemayla tanışmasını sağlayarak sinema kültürü edinmelerinde ve erken yaşta sanatsal üretim denemelerinde yol gösterici bir rol oynayan 14. Çocuk Filmleri Festivali, Mayıs ve Haziran aylarında sırasıyla Elazığ, Bingöl ve Tunceli’de film gösterimleri ve etkinliklerle çocuklara inanılmaz bir deneyim yaşatırken, bu yıl Marmara’dan Doğu Anadolu’ya yüzlerce çocuğa sinema ile buluşturdu.